Kuchařské umění zvané food styling

Food styling není vlastně vaření, ale patří mezi gastronomické výrazy které, zatím nemají český ekvivalent. Food stylist umí kombinovat kuchařské umění, vědu a triky při tvorbě fotografií pro kuchařské knihy či marketing jídel a při točení gastronomických scén ve filmech.

Některé gastronomické slovníky uvádí food styling v oddělení kuchyňské techniky, což je dosti nepřesné zařazení. V současné české gastronomii se s tímto výrazem setkáte často i jako hosté. Pokusím se vám, jako studentům Hostovky, význam tohoto výrazu vysvětlit. Bohužel to ale nemůže být v kostce.

Food styling má své zásady, triky a finty. Není to ale ani tak technika, jako spíše dovednost neboli umění, které předpokládá určité know-how. Možná se dá vyučovat, ale nedá se naučit. Buďto to ve vás je nebo na nějakou vážnou kariéru v oboru food styling můžete zapomenout.

Co znamená být dobrý food stylist

Není pochyb o tom, že by food stylist měl mít znalosti kuchařských technik, a že by měl něco vědět o potravinách. Vyučený kuchař to ale být nemusí. Food stylist se značně liší od takzvaného garde mangera.

Základní rozdíl mezi garde manger a food stylist je, že garde manger pracuje s jedlými surovinami a jeho výtvory musí být nejenom jedlé a atraktivní, ale i chutné. Kdežto food stylist pracuje mnohdy se surovinami, které jsou nepoživatelné.

Food stylist musí umět vytvořit jídlo, jehož vzhled si získá uznání široké veřejnosti, a může si s tím hrát třeba i celý den. Food styling je relativně dobře placené zaměstnání a schopný food stylist si časem může vybudovat stabilní klientelu.

Dnes může v Americe schopný food stylist vydělat od $450 do $850 za den. Musím vás ale upozornit na to, že za celoživotní povolání to považovat nemůžete. Konkurence je veliká a dnů, kdy najdete uplatnění, moc nebude.

  • Líbí se Vám naše články a chcete podpořit tento web koupí e-booku?
  • Podpořit web

Spolupráce s fotografem

Food stylist nejčastěji pracuje s fotografem, který se na focení jídel specializuje. Ideálně by měl food stylist mít alespoň základní představu o dnešním stylu a technikách fotografování jídel.

Současné fotografie jídel jsou zaměřeny na jídlo samotné. Nejsou zaměřené na „zátiší“ nebo na nádobí, na kterém je jídlo prezentované, ledaže je to účel.

Problém v České republice je, že každý chce být mistrem ve všem. Dnešní fotograf, který se specializuje na fotografii jídel, by se měl zaměřit na potřebné techniky fotografování a food styling by měl přenechat. Obdobně by se food stylist neměl snažit nahrazovat profesionálního fotografa.

  • Autor: Michael Klíma
  • Datum vytvoření: 6. července 2008
  • Datum revize: 5. ledna 2020

Příbuzné články


    Číslování jídel na jídelních lístcích
8. října 2011
gastronomie
Číslování jídel na jídelních lístcích
Až do doby zavedení počítačů si málokdo uvědomoval, že kombinací jednoduchých čísel jako je 0 a 1, lze vyjádřit téměř všechno. Číslovat jídla nebo nápoje na jídelních lístcích v restauracích vyšších cenových skupin ještě donedávna někteří restauratéři považovali za narušování estetického vzhledu lístku. Dnes ale žijeme v době čísel a v době kdy účel světí prostředky a tak se číslováním jídel setkáme, téměř ve všech restauracích ve kterých ve kterých používají nějaký systém kontrolních pokladen. Restauratérovi tato čísla usnadňuji kontrolu a evidenci, ale jsou výhodou jak pro hosty tak obsluhjící obzvláště v restauracích s mezinárodní klientelou, kdy se zabrání mnoha nedorozuměním, protože si host objedná jídlo podle čísla.
Číslování jídel na jídelních lístcích , /cislovani_jidel

    Hospoda v New Yorku propadák
15. září 2011
gastronomie
Hospoda v New Yorku propadák
Nejsem žádný Nostrodámus, ale když jsem prvně slyše a viděl, s čím chtějí Češi ty Američany ohromit, jsem předpovídal, že to špatně dopadne.
Hospoda v New Yorku propadák , /hospoda_new_york_propadak

    Rent a chef
11. srpna 2011
gastronomie
Rent a chef
Rent a Chef nebo také In House Chef, o kterém se zmiňuje náš nový, všemi médiemi, zejména iDNES popularizovaný, zachránce českého pohostinství, Američan Scott Van Wagenen (viz BLACK DOG CANTINA) je kuchař, kterého si můžete najmout k přípravě jídel případně i nápojů, ve vaši domácí či privátní kuchyni, ve vašem nádobí, na vašem zařízení, z vámi vybraných potravin, eventuálně podle vašich receptur, a servírované na vašem božíhodovém porcelánu.
Rent a chef , /rent_a_chef

    Z kuchařiny ctnost
30. července 2011
gastronomie
Z kuchařiny ctnost
Já se grilováním vážně zabývám již více než 40 let, a napsal jsem na toto téma nesčíslně odborných článků a téměř po celém světě uspořádal celou řadu odborných seminářů, a proto není divu, že se mě tolik lidí ptá na názor na pořad pana Pohlreicha o grilování. Pan Pohlreich mi osobně může být ukrdený, ale to že ze všech kuchařů kteří nejsou sprostí jako on a kteří nemají komediantské vlohy, dělá úplné debily nemohu mlčky přihlížet.
Z kuchařiny ctnost , /z_kuchariny_ctnost

    Stížnosti
11. července 2011
gastronomie
Stížnosti
Pracuji v pohostinství již 70 let a rád, protože v tomto oboru nic není stále, jsou to neustálé změny, a co je stálé jsou právě ty změny a stížnosti. Přikládám článek, který jsem napsal 11. 8. 2003, který je toho důkazem…
Stížnosti , /stiznosti

    Vnitřní teplota steaků
6. ledna 2011
gastronomie
Vnitřní teplota steaků
Výňatek ze semináře o steacích připravovaného divizí konceptu STEAKGRILL®.
Vnitřní teplota steaků , /vnitrni_teplota_steaku

Nová elektronická kniha

Chystáme se vydat e-book se články tohoto webu. Získáte tím všechny články autora do své oblíbené čtečky. Koupí e-booku navíc podpoříte další rozvoj tohoto webu.

  1. E-book pro všechny druhy čteček plus formát PDF.
  2. Automatické aktualizace a přidávání nových článků!
  3. Zajímá Vás e-book?
^