Eighty six
Pane Klímo, vy se vytahujete, že pokud se týká pohostinství, že máte odpověď na všechno a když ne, tak že si prostě něco vymyslíte. Proto bych rád věděl, jestli víte, co znamená to číslo „86“ o kterém se v jednom svém pořadu „Ano šéfe“ zmínil pan Pohlreich a řekl, že je to anglický výraz, který znamená, že když je něco, nebo někdo „na odstřel“ že se řekne „eighty six“.
Karel
Vážený Karle, máte pravdu. Já sice nejsem náš nejvyšší kuchař jako pan Pohreich, a o pohostinství skutečně všechno nevím, to se skutečně jen tak vytahuji, ale již asi tak před šedesáti lety jsem si začal psát poznámky pod názvem „Kdo, kdy, kde, co a jak v průmyslu pohostinství a cestovním ruchu“.
Mezi těmito poznámkami jsou historicky prokázaná fakta, dohady, domněnky, výroky jak sofistikovaných hostů tak i slavných a méně slavných odborníků, komediantů a šarlatánů, ale i jejich bulšity nebo bludy.
Co je pravda a co ne, nemám bohužel čas zkoumat a tak prodávám, jak jsem koupil.
O původu výrazu „eighty six“, vyjadřovaném číslem 86, existuje v anglicky mluvících zemích a zejména ve Spojených Staátech a Australi, kde pan Pohlreich tu frázi zřejmě pochyti, celá řada teorií, ale pokud já vím, tak ani jedna se neshoduje s teorií pana Pohlraicha.
Jedna nejvěrohodnější teorie je: „86“ A Professional expression (slang), meaning, that certain item on the restaurant menu is sold out”.
V restauraci Delmonico v Novém Yorku měli na přelomu století na jídelním lístku 85 jídel. Podle těch čísel byla v kuchyni ta jídla objednávána a když se některé jídlo vyprodalo, jako například hamburger, tak kuchaři napsali na tabuli: „HAMBURGER 86“.
Toto ale není nic nového, protože i v Česku když se například vyprodala svíčková, tak na tabuli se česky napsalo: „Svíčková AUS“.
- Líbil se Vám tento článek?
Příbuzné články
- 28. září 2009
- co-kdy-kde
- Eighty six
- Pane Klímo, vy se vytahujete, že pokud se týká pohostinství, že máte odpověď na všechno a když ne, tak že si prostě něco vymyslíte. Proto bych rád věděl, jestli víte, co znamená to číslo „86“ o kterém se v jednom svém pořadu „Ano šéfe“ zmínil pan Pohlreich a řekl, že je to anglický výraz, který znamená, že když je něco, nebo někdo „na odstřel“ že se řekne „eighty six“.
- Eighty six , /eighty_six
- 7. května 2009
- co-kdy-kde
- Tofu
- Tofu, je jídlo které pochází z Číny a které ještě před několika málo lety bylo známé jen v Japonsku a ostatních asijských zemích, včetně Vietnamu, Koreje a Thajska, ale dnes si získává oblibu téměř po celém světě a dokonce i v České republice.
- Tofu , /tofu
- 20. dubna 2009
- co-kdy-kde
- Kvásek
- Kvásek je zahušťovací prostředek z hladké mouky a malého množství vody nebo mléka který se dá velmi snadno a rychle připravit, a který má své výhody.
- Kvásek , /kvasek
- 20. dubna 2009
- co-kdy-kde
- Výroba a použití balzamikového octa
- Balzamikový ocet se dnes díky kreativitě kuchařů a díky tomu, že jeden kopíruje od druhého, stal nezbytným nejenom v Itálii nebo v italských restauracích, ale i v jiných dražších restauracích po celém světě. Italové používají balzamikový ocet již po celá staletí. Balzamikový ocet se dělí na červený a bílý.
- Výroba a použití balzamikového octa , /balzamikovy_ocet
- 17. dubna 2009
- co-kdy-kde
- Side Jobs
- Side jobs, česky vedlejší práce, jsou v pohostinství práce spojené s výkonem hlavní činnosti některých zaměstnanců.
- Side Jobs , /side_jobs
- 9. dubna 2009
- co-kdy-kde
- Suchá jíška
- Naučil jsem se suchou jíšku připravovat za druhé světové války, kdy tuk byl na potravinové lístky a relativně drahý. Musím se ale přiznat, že ji někdy používám ještě dnes protože je velice „convenient“. Může se případně i ochutit, prostě má mnoho výhod.
- Suchá jíška , /sucha_jiska
- Zobrazit články podle štítku
- Amerika Česká republika co-kdy-kde etika etnické kuchyně Francie gastronomie historka hygiena a sanitace jídla a jídelní lístky kdo-kdy-kde koho se to týká konzulting kuchyňské techniky nápoje o čem se mluví o čem se nemluví omáčka pohostinství polévky případová studie recept restaurace a servis ubytování zbožíznalství životopis
Nová elektronická kniha
Chystáme se vydat e-book se články tohoto webu. Získáte tím všechny články autora do své oblíbené čtečky. Koupí e-booku navíc podpoříte další rozvoj tohoto webu.
- E-book pro všechny druhy čteček plus formát PDF.
- Automatické aktualizace a přidávání nových článků!
- Zajímá Vás e-book?