Vánoce přicházejí

Vážení gastronomičtí přátelé a studenti Hostovky!

V této předvánoční a novoroční době dostávám přání od mnoha mých přátel a známých z celého světa, kteří se třeba celý rok neozvali. Dostávám přání od muslimů, katolíků, buddhistů, hinduistů, židů, islámců i atheistů.

Já jim všem vždy poděkuji a odpovím i když vím, že oni třeba Vánoce ani Nový rok neslaví.

Málo z nich ale ví, že ani já Vánoce, jako takové také neslavím. Musím se ale přiznat, že všechny ty svátky respektuji, obzvláště když jsou placené. Jen houšť.

V Americe je údajně 2000 různých náboženství, což zahrnuje i všemožné sekty třeba i s deseti nebo padesáti vyznavači. To je ta Amerika a je to dobře.

Na druhé straně ale v Americe je stát oddělen od církve což je také dobře, protože žádná církev nemá přímý vliv na vládu, tak jak je to v mnoha jiných zemích. Musím říci, že to je také jeden z důvodů pro které se mi v Americe líbí.

Je to vyjádřeno v mé náboženské filosofii která je přiložena.

MY RELIGIOUS PHILOSOPHY
I am neither Protestant, Catholic nor Jew
If you don’t understand, I'll explain it to you
These religious of man, are only a name
They must not be right, or they'd believe the same
I believe in God, just as they do
Same as the Protestant, Catholic and Jew
But what makes me think, that I'm right
I talk to God, every night
And I'm happy to know, and tell it to you
He never has asked, if I'm Protestant, Catholic or
Jew (or Muslim, for that matter)

Je to v angličtině, protože by se to jinak nerýmovalo, ale v zásadě se v tom říká, že nejsem příslušníkem žádného z těch dvou tisíc náboženských organizací nebo sekt, ale že věřím v Boha tak jako většina z nich věří, ale že nevěřím tomu, že bych k mé komunikaci s mým Bohem potřeboval nějakého zprostředkovatele, nebo manažerskou firmu.

Můj Bůh ale bohužel (nebo inšalah) není všemohoucí, protože jinak by určitě zabránil všem katastrofám, válkám a všemožným neštěstím. Možná, že by mně zbavil všech mých nemocí a neduhů a také by mě asi nechal občas vyhrát v loterii nebo v kasínu aniž bych se k němu musel pětkrát denně modlit.

Můj Bůh mi prostě říká (přesto že žiji v Americe tak kupodivu česky): "Majku přičiň se a já ti pak také trochu pomůžu".

Já se na všechna ta náboženství totiž dívám jako na každý jiný byznys a tak když se na tom tak zamýšlím, tak vidím že každému z nich se nejedná o nic jiného než o peníze, a proto si často říkám, že jsem asi ve špatném byznyse.

Nicméně ale ještě mám nějakou naději. Všechna ta náboženství jak víme, byla totiž založena nějakým obyčejným ale chytrým člověkem, takže to chce jen nějaký nápad, přijít s lepší pastičku na myši a mít dobrý marketing.

Jak ale víte, tak já jsem liberál a věřím, že každý máme svoji pravdu. Tudíž Vám Vaši víru neberu ale přesto Vám přeji Happy Chanukah, dlouhý Ramadan, příjemné prožití svátků Vánočních nebo Kvanzaa, a hodně zdraví a peněz v novém roce.

Já totiž věřím také tomu, že je lepší být zdravý a bohatý než chudý a nemocný. Také Vám přeji, aby Vám Váš Bůh splnil všechna Vaše přání a dal Vám to co Vám patří.

  • Autor: Michael Klíma
  • Datum vytvoření: 5. prosince 2006

Příbuzné články


    Číslování jídel na jídelních lístcích
8. října 2011
gastronomie
Číslování jídel na jídelních lístcích
Až do doby zavedení počítačů si málokdo uvědomoval, že kombinací jednoduchých čísel jako je 0 a 1, lze vyjádřit téměř všechno. Číslovat jídla nebo nápoje na jídelních lístcích v restauracích vyšších cenových skupin ještě donedávna někteří restauratéři považovali za narušování estetického vzhledu lístku. Dnes ale žijeme v době čísel a v době kdy účel světí prostředky a tak se číslováním jídel setkáme, téměř ve všech restauracích ve kterých ve kterých používají nějaký systém kontrolních pokladen. Restauratérovi tato čísla usnadňuji kontrolu a evidenci, ale jsou výhodou jak pro hosty tak obsluhjící obzvláště v restauracích s mezinárodní klientelou, kdy se zabrání mnoha nedorozuměním, protože si host objedná jídlo podle čísla.
Číslování jídel na jídelních lístcích , /cislovani_jidel

    Hospoda v New Yorku propadák
15. září 2011
gastronomie
Hospoda v New Yorku propadák
Nejsem žádný Nostrodámus, ale když jsem prvně slyše a viděl, s čím chtějí Češi ty Američany ohromit, jsem předpovídal, že to špatně dopadne.
Hospoda v New Yorku propadák , /hospoda_new_york_propadak

    Rent a chef
11. srpna 2011
gastronomie
Rent a chef
Rent a Chef nebo také In House Chef, o kterém se zmiňuje náš nový, všemi médiemi, zejména iDNES popularizovaný, zachránce českého pohostinství, Američan Scott Van Wagenen (viz BLACK DOG CANTINA) je kuchař, kterého si můžete najmout k přípravě jídel případně i nápojů, ve vaši domácí či privátní kuchyni, ve vašem nádobí, na vašem zařízení, z vámi vybraných potravin, eventuálně podle vašich receptur, a servírované na vašem božíhodovém porcelánu.
Rent a chef , /rent_a_chef

    Z kuchařiny ctnost
30. července 2011
gastronomie
Z kuchařiny ctnost
Já se grilováním vážně zabývám již více než 40 let, a napsal jsem na toto téma nesčíslně odborných článků a téměř po celém světě uspořádal celou řadu odborných seminářů, a proto není divu, že se mě tolik lidí ptá na názor na pořad pana Pohlreicha o grilování. Pan Pohlreich mi osobně může být ukrdený, ale to že ze všech kuchařů kteří nejsou sprostí jako on a kteří nemají komediantské vlohy, dělá úplné debily nemohu mlčky přihlížet.
Z kuchařiny ctnost , /z_kuchariny_ctnost

    Stížnosti
11. července 2011
gastronomie
Stížnosti
Pracuji v pohostinství již 70 let a rád, protože v tomto oboru nic není stále, jsou to neustálé změny, a co je stálé jsou právě ty změny a stížnosti. Přikládám článek, který jsem napsal 11. 8. 2003, který je toho důkazem…
Stížnosti , /stiznosti

    Vnitřní teplota steaků
6. ledna 2011
gastronomie
Vnitřní teplota steaků
Výňatek ze semináře o steacích připravovaného divizí konceptu STEAKGRILL®.
Vnitřní teplota steaků , /vnitrni_teplota_steaku

Nová elektronická kniha

Chystáme se vydat e-book se články tohoto webu. Získáte tím všechny články autora do své oblíbené čtečky. Koupí e-booku navíc podpoříte další rozvoj tohoto webu.

  1. E-book pro všechny druhy čteček plus formát PDF.
  2. Automatické aktualizace a přidávání nových článků!
  3. Zajímá Vás e-book?
^