Kuchyně domácí

Toto není nějaký popis kuchyní zvaných cuisines nebo tak zvané "domácí kuchyně" anglicky zvané home cooking, jak byste očekávali a o kterém bude řeč později. Je to výňatek z manuálu konceptu STEAKGRILL? který vás nejspíše bude také zajímat.

Hosté dávají přednost čerstvě připraveným jídlům. No, a to je vlastně na co zanikne jednoho dne ta typická "česká kuchyně".

Česká jídla, až na nějaké výjimky vyžadují jednak alespoň ty základní znalosti vaření, vyžadují komplikované zařízení, dlouhý čas k přípravě většiny jídel která jsou mnohdy připravována několik hodin předem, tudíž o nějaké čerstvosti, což je požadavek dnešní doby nemůže být ani řeč.

No, a to je další raison d'être našeho konceptu STEAKGRILL? ve kterém jsou všechna jídla připravovaná rychle, z čerstvých surovin a na objednávku.

Řekněme si tudíž v čem se naše "profesionání" kuchyně liší o tak zvané "kuchyně domácí".

Říká se, že konkrétně v Česku se žádná holka nemohla vdávat dokud neuměla udělat knedlíky, posvícenské koláče a svíčkovou, ale to bylo v dobách kdy nejvyšším vzděláním pro mladé dívky byla nějaká rodinná škola tak zvaná "Knödelfakulta".

Dnes ale lékařky, právničky, inženýrky a jinak vzdělané ženy se za to že vařit neumí vůbec nestydí a místo toho aby se pokoušeli uvařit něco pracně a možná ne příliš dobře doma, dají přednost nějaké dobré restauraci.

Mezi důvody pro které lidé dávají přednost restauracím před jídly připravenými doma může patřit i to, že si lidé dnes umí již spočítat, že některá jídla nemohou připravit doma laciněji i kdyby vařit uměli.

Kuchyně v domácnosti

Kuchyně v domácnosti historicky nebyla jen prostorem pro výrobu jídel. Bylo to místem, ve kterém rodina trávila většinu času a to ne jenom vařením.

Toto se ale koncem minulého století změnilo a kuchyně v domácnosti, podobně jako kuchyně profesiinální ze změnila na "výrobní prostor".

V Kalifornii se průměrná cena rodinného domu pohybuje kolem jednoho milionu dolarů.

Jedna třetina, neboli asi 300 tisíc dolarů je cena kuchyně ve které je téměř vše co je v moderní kuchyni potřeba takže mnohá taková kuchyně si s restaurační kuchyní v ničem nezadá.

Potom ale ten majitel si do té kuchyně nakoupí za takových dobrých 10 tisíc dolarů různé náčiní, nářadí, nádobí a "nezbytné" pomůcky v Americe zvané gadgets.

Ještě donedávna mezi to patřil i počítač se všemi možnými recepturami a technologickými postupy které jste si při vaření mohli promítnout na velkou obrazovku, ale dnes nejpoužívanějším zařízením takové kuchyně je telefon, kterým si ta domácí "kuchařka" objednává téměř denně jídlo z nějaké restaurace.

No, a to nemluvíme o všemožném koření a dochucovacích prostředků které, ale také většinou nepoužívá protože mu to s tím jídlem také pošlou.

Jedna moje známá v její kuchyni má nápis:

"Kdyby Bůh býval chtěl abych v této kuchyni vařila, tak by nevytvořil všechny ty dobré restaurace".

Odhaduje se, že sedm z deseti jídel jedí Američané mimo domov a tak v poslední době jsou stavěny domy ve kterých kuchyně připomíná spíše kuchyni na letadle než to co si jako kuchyni představujeme u nás.

Velká lednice, velký mrazák, mikrovlnka, grill a případně nějaká rotiserie, ale hlavně telefon a tím to končí.

Nu, a jelikož dříve nebo později jak všechno špatné tak i všechno dobré se z té zatracené Ameriky dostane k nám, tak můžeme očekávat relativně dobrou budoucnost pro všechny typy restauračních provozů a obzvláště restaurací jako je ta naše.

O zařízení naší kuchyně se dořtete v manuálu technického oddělení.

  • Autor: Michael Klíma
  • Datum vytvoření: 11. května 2008

Příbuzné články


    Číslování jídel na jídelních lístcích
8. října 2011
gastronomie
Číslování jídel na jídelních lístcích
Až do doby zavedení počítačů si málokdo uvědomoval, že kombinací jednoduchých čísel jako je 0 a 1, lze vyjádřit téměř všechno. Číslovat jídla nebo nápoje na jídelních lístcích v restauracích vyšších cenových skupin ještě donedávna někteří restauratéři považovali za narušování estetického vzhledu lístku. Dnes ale žijeme v době čísel a v době kdy účel světí prostředky a tak se číslováním jídel setkáme, téměř ve všech restauracích ve kterých ve kterých používají nějaký systém kontrolních pokladen. Restauratérovi tato čísla usnadňuji kontrolu a evidenci, ale jsou výhodou jak pro hosty tak obsluhjící obzvláště v restauracích s mezinárodní klientelou, kdy se zabrání mnoha nedorozuměním, protože si host objedná jídlo podle čísla.
Číslování jídel na jídelních lístcích , /cislovani_jidel

    Hospoda v New Yorku propadák
15. září 2011
gastronomie
Hospoda v New Yorku propadák
Nejsem žádný Nostrodámus, ale když jsem prvně slyše a viděl, s čím chtějí Češi ty Američany ohromit, jsem předpovídal, že to špatně dopadne.
Hospoda v New Yorku propadák , /hospoda_new_york_propadak

    Rent a chef
11. srpna 2011
gastronomie
Rent a chef
Rent a Chef nebo také In House Chef, o kterém se zmiňuje náš nový, všemi médiemi, zejména iDNES popularizovaný, zachránce českého pohostinství, Američan Scott Van Wagenen (viz BLACK DOG CANTINA) je kuchař, kterého si můžete najmout k přípravě jídel případně i nápojů, ve vaši domácí či privátní kuchyni, ve vašem nádobí, na vašem zařízení, z vámi vybraných potravin, eventuálně podle vašich receptur, a servírované na vašem božíhodovém porcelánu.
Rent a chef , /rent_a_chef

    Z kuchařiny ctnost
30. července 2011
gastronomie
Z kuchařiny ctnost
Já se grilováním vážně zabývám již více než 40 let, a napsal jsem na toto téma nesčíslně odborných článků a téměř po celém světě uspořádal celou řadu odborných seminářů, a proto není divu, že se mě tolik lidí ptá na názor na pořad pana Pohlreicha o grilování. Pan Pohlreich mi osobně může být ukrdený, ale to že ze všech kuchařů kteří nejsou sprostí jako on a kteří nemají komediantské vlohy, dělá úplné debily nemohu mlčky přihlížet.
Z kuchařiny ctnost , /z_kuchariny_ctnost

    Stížnosti
11. července 2011
gastronomie
Stížnosti
Pracuji v pohostinství již 70 let a rád, protože v tomto oboru nic není stále, jsou to neustálé změny, a co je stálé jsou právě ty změny a stížnosti. Přikládám článek, který jsem napsal 11. 8. 2003, který je toho důkazem…
Stížnosti , /stiznosti

    Vnitřní teplota steaků
6. ledna 2011
gastronomie
Vnitřní teplota steaků
Výňatek ze semináře o steacích připravovaného divizí konceptu STEAKGRILL®.
Vnitřní teplota steaků , /vnitrni_teplota_steaku

Nová elektronická kniha

Chystáme se vydat e-book se články tohoto webu. Získáte tím všechny články autora do své oblíbené čtečky. Koupí e-booku navíc podpoříte další rozvoj tohoto webu.

  1. E-book pro všechny druhy čteček plus formát PDF.
  2. Automatické aktualizace a přidávání nových článků!
  3. Zajímá Vás e-book?
^