Pot Luck

Již jsem se někde zmínil, že jsem se na Ameriku asi dvacet let připravoval. Četl jsem o americké gastronomii vše, co mi do ruky přišlo, ale hlavně jsem studoval americký gastronomický slovník a americkou gastronomickou hantýrku.

Musím se ale přiznat, že když jsem potom v 68 roce do Ameriky přišel a myslel si, že význam všech těch gastronomických výrazů znám, se ukázalo, že jsem byl velice naivní.

V americké gastronomii, jako nakonec i v každé jiné, jsou výrazy, které jednak v žádných slovnících nenajdete, a i když je najdete, tak není zaručeno, že jejich výklad je správný.

Navíc konkrétně americký gastronomický slovník se hemží výrazy převzatými z ostatních populárních gastronomických slovníků.

Takových výrazů, jejichž význam jsem neznal, jsem časem našel několik a jedním z nich byl „pot luck“ nebo také „potluck“. To že „pot“ je hrnec a že "luck" je štěstí jsem věděl již z prvních hodin angličtiny, ale k pochopení těchto výrazů to nestačilo.

Původ slova "potluck" může být někdy koncem 16 století, kdy mezi původními osadníky Ameriky se považovalo za štěstí (luck), když některý z neočekávaných hostů přinesl hrnec „pot“ něčeho, co obohatilo stůl hostitelky.

V 19 století se výraz "potluck" stal výrazem označujícím období jídla (supper), ku kterému každý host přinesl nějaké jídlo které sám připravil. Dnes ale tím štěstím je, když všichni hosté nepřinesou jedno a to samé, leda, že to je podmínkou jako když se u nás dělá soutěž o nejlepší knedlík nebo svíčkovou.

To se ale časem také vyřešilo tím, že se hosté domluvili s hostitelkou o tom co kdo plánuje přinést a co přinesou ostatní hosté, takže těch stejných nebo podobných jídel se moc nesešlo.

Potluck, i když se o tom oficiálně nemluví, je jakási soutěž ve kvalitě a atraktivním vzhledu každého jídla, podle mě další štěstím je, když se takové jídlo vůbec dá jíst.

Nemusím vám asi říkat, že každá kuchařka považuje ten svůj výtvor za "master piece", ale někdy nesmíte být moc kritičtí a hlavně se nesmíte moc zabývat myšlenkou kdy, kde a v jakých hygienických podmínkách takové jídlo bylo připraveno.

Štěstí dnes také je, že některý ten host to co přinese koupí v nějaké renomované restauraci, takže moc neriskujete a někdy si dokonce i pochutnáte.

Vzpomněl jsem si na potluck v této předvánoční době, kdy české hospodyňky také soutěží a to v přípravě obligátního bramborového salátu a hlavně v pečení vánočního pečiva.

Využívám také této příležitosti k tomu, abych všem studentům hostovky popřál příjemné prožití svátků Vánočních, zdraví a hlavně hodně štěstí v novém roce. Na Titaniku totiž všichni byli zdraví, ale někteří neměli štěstí.

  • Autor: Michael Klíma
  • Datum vytvoření: 12. srpna 2008

Příbuzné články


    Číslování jídel na jídelních lístcích
8. října 2011
gastronomie
Číslování jídel na jídelních lístcích
Až do doby zavedení počítačů si málokdo uvědomoval, že kombinací jednoduchých čísel jako je 0 a 1, lze vyjádřit téměř všechno. Číslovat jídla nebo nápoje na jídelních lístcích v restauracích vyšších cenových skupin ještě donedávna někteří restauratéři považovali za narušování estetického vzhledu lístku. Dnes ale žijeme v době čísel a v době kdy účel světí prostředky a tak se číslováním jídel setkáme, téměř ve všech restauracích ve kterých ve kterých používají nějaký systém kontrolních pokladen. Restauratérovi tato čísla usnadňuji kontrolu a evidenci, ale jsou výhodou jak pro hosty tak obsluhjící obzvláště v restauracích s mezinárodní klientelou, kdy se zabrání mnoha nedorozuměním, protože si host objedná jídlo podle čísla.
Číslování jídel na jídelních lístcích , /cislovani_jidel

    Hospoda v New Yorku propadák
15. září 2011
gastronomie
Hospoda v New Yorku propadák
Nejsem žádný Nostrodámus, ale když jsem prvně slyše a viděl, s čím chtějí Češi ty Američany ohromit, jsem předpovídal, že to špatně dopadne.
Hospoda v New Yorku propadák , /hospoda_new_york_propadak

    Rent a chef
11. srpna 2011
gastronomie
Rent a chef
Rent a Chef nebo také In House Chef, o kterém se zmiňuje náš nový, všemi médiemi, zejména iDNES popularizovaný, zachránce českého pohostinství, Američan Scott Van Wagenen (viz BLACK DOG CANTINA) je kuchař, kterého si můžete najmout k přípravě jídel případně i nápojů, ve vaši domácí či privátní kuchyni, ve vašem nádobí, na vašem zařízení, z vámi vybraných potravin, eventuálně podle vašich receptur, a servírované na vašem božíhodovém porcelánu.
Rent a chef , /rent_a_chef

    Z kuchařiny ctnost
30. července 2011
gastronomie
Z kuchařiny ctnost
Já se grilováním vážně zabývám již více než 40 let, a napsal jsem na toto téma nesčíslně odborných článků a téměř po celém světě uspořádal celou řadu odborných seminářů, a proto není divu, že se mě tolik lidí ptá na názor na pořad pana Pohlreicha o grilování. Pan Pohlreich mi osobně může být ukrdený, ale to že ze všech kuchařů kteří nejsou sprostí jako on a kteří nemají komediantské vlohy, dělá úplné debily nemohu mlčky přihlížet.
Z kuchařiny ctnost , /z_kuchariny_ctnost

    Stížnosti
11. července 2011
gastronomie
Stížnosti
Pracuji v pohostinství již 70 let a rád, protože v tomto oboru nic není stále, jsou to neustálé změny, a co je stálé jsou právě ty změny a stížnosti. Přikládám článek, který jsem napsal 11. 8. 2003, který je toho důkazem…
Stížnosti , /stiznosti

    Vnitřní teplota steaků
6. ledna 2011
gastronomie
Vnitřní teplota steaků
Výňatek ze semináře o steacích připravovaného divizí konceptu STEAKGRILL®.
Vnitřní teplota steaků , /vnitrni_teplota_steaku

Nová elektronická kniha

Chystáme se vydat e-book se články tohoto webu. Získáte tím všechny články autora do své oblíbené čtečky. Koupí e-booku navíc podpoříte další rozvoj tohoto webu.

  1. E-book pro všechny druhy čteček plus formát PDF.
  2. Automatické aktualizace a přidávání nových článků!
  3. Zajímá Vás e-book?
^