Restaurace se samoobslužným bufetem

Způsob podávání jídel formou bufetu byl v Česku až do Sametové revoluce zcela neznámý. To bylo z více důvodů. V Česku ustálený název all you can eat znamená „co dokážete sníst“. To samo o sobě nebylo něco, co by socialismus byl schopen zabezpečit.

Na téma samoobslužné restaurace jsem již jeden příspěvek napsal, ale zřejmě jsem nenapsal dost, a tak zde přidávám ještě několik slov. Jde o způsob nabídky jídel v restauracích, který vznikl v Americe, v zemi hojnosti. Nevznikl však z nějakých charitativních důvodů, protože američtí restauratéři zase tak hodní nejsou.

Koncept all you can eat je snaha dát sice hostům, co dokáží sníst, ale při tom aby restauratérovi zůstal zasloužený zisk. Dá se říci, aby se vlk nažral a koza zůstala celá. A to je veliké umění.

Historii vzniku tohoto způsobu nabídky a její ekonomické výhody či nevýhody vám zde popisovat nebudu, protože Hostovka není škola vaření či managementu pohostinských podniků. Na tento způsob nabídky se ale musíme dívat z dvojího pohledu – a sice z pohledu provozovatele a z pohledu hosta.

Pohled restauratéra a hosta

Z pohledu restauratéra je to totiž v psychologii nabídky a prodeje, v dokonalé znalosti kalkulací a organizaci neboli v celkovém know-how. V pohostinství se totiž peníze nevydělávají až při prodeji, ale již při nákupu. A není tajemstvím, že některé all you can eat restaurace jsou profitabilní a jiné prodělečné.

Z pohledu hosta nám stačí vědět, že tento způsob nabídky má několik forem. Především je to ta u nás již známá forma bufetovým způsobem. Snahou provozovatele je nabídnout co možná největší výběr jídel a případně i nápojů. Pokud provozovatel ví co dělá (a za předpokladu, že má potřebný počet hostů), může tato forma být i rentabilní.

Alternativní formy

Další forma, která v Česku není ještě tak známá, je all you can eat family style. Zde se určitý druh jídel přináší ke stolu na mísách, ze kterých si hosté berou neomezené množství jídla podle chuti.

Mimoto existuje ještě několik forem, pro které (jak někteří čeští odborníci říkají) české pohostinství ještě nedorostlo. A tak vám je podrobně popisovat nebudu. Spočívají např. v tom, že některá potravina se způsobem all you can eat, vedle jídel na jídelním lístku, nabízí v určitý den za zvýhodněnou cenu. Jedná se například o drůbež (zpravidla kuřata nebo krůty) nebo ryby, případně plody moře.

To má z pohledu restauratéra také svá specifika. Vám jako studentům Hostovky mohu jen říci, že až k tomu české pohostinství doroste, tak to bude velice výhodné pro každého, kdo nabízenou potravinu má rád.

  • Autor: Michael Klíma
  • Datum vytvoření: 4. března 2008
  • Datum revize: 5. ledna 2020

Příbuzné články


    Číslování jídel na jídelních lístcích
8. října 2011
gastronomie
Číslování jídel na jídelních lístcích
Až do doby zavedení počítačů si málokdo uvědomoval, že kombinací jednoduchých čísel jako je 0 a 1, lze vyjádřit téměř všechno. Číslovat jídla nebo nápoje na jídelních lístcích v restauracích vyšších cenových skupin ještě donedávna někteří restauratéři považovali za narušování estetického vzhledu lístku. Dnes ale žijeme v době čísel a v době kdy účel světí prostředky a tak se číslováním jídel setkáme, téměř ve všech restauracích ve kterých ve kterých používají nějaký systém kontrolních pokladen. Restauratérovi tato čísla usnadňuji kontrolu a evidenci, ale jsou výhodou jak pro hosty tak obsluhjící obzvláště v restauracích s mezinárodní klientelou, kdy se zabrání mnoha nedorozuměním, protože si host objedná jídlo podle čísla.
Číslování jídel na jídelních lístcích , /cislovani_jidel

    Hospoda v New Yorku propadák
15. září 2011
gastronomie
Hospoda v New Yorku propadák
Nejsem žádný Nostrodámus, ale když jsem prvně slyše a viděl, s čím chtějí Češi ty Američany ohromit, jsem předpovídal, že to špatně dopadne.
Hospoda v New Yorku propadák , /hospoda_new_york_propadak

    Rent a chef
11. srpna 2011
gastronomie
Rent a chef
Rent a Chef nebo také In House Chef, o kterém se zmiňuje náš nový, všemi médiemi, zejména iDNES popularizovaný, zachránce českého pohostinství, Američan Scott Van Wagenen (viz BLACK DOG CANTINA) je kuchař, kterého si můžete najmout k přípravě jídel případně i nápojů, ve vaši domácí či privátní kuchyni, ve vašem nádobí, na vašem zařízení, z vámi vybraných potravin, eventuálně podle vašich receptur, a servírované na vašem božíhodovém porcelánu.
Rent a chef , /rent_a_chef

    Z kuchařiny ctnost
30. července 2011
gastronomie
Z kuchařiny ctnost
Já se grilováním vážně zabývám již více než 40 let, a napsal jsem na toto téma nesčíslně odborných článků a téměř po celém světě uspořádal celou řadu odborných seminářů, a proto není divu, že se mě tolik lidí ptá na názor na pořad pana Pohlreicha o grilování. Pan Pohlreich mi osobně může být ukrdený, ale to že ze všech kuchařů kteří nejsou sprostí jako on a kteří nemají komediantské vlohy, dělá úplné debily nemohu mlčky přihlížet.
Z kuchařiny ctnost , /z_kuchariny_ctnost

    Stížnosti
11. července 2011
gastronomie
Stížnosti
Pracuji v pohostinství již 70 let a rád, protože v tomto oboru nic není stále, jsou to neustálé změny, a co je stálé jsou právě ty změny a stížnosti. Přikládám článek, který jsem napsal 11. 8. 2003, který je toho důkazem…
Stížnosti , /stiznosti

    Vnitřní teplota steaků
6. ledna 2011
gastronomie
Vnitřní teplota steaků
Výňatek ze semináře o steacích připravovaného divizí konceptu STEAKGRILL®.
Vnitřní teplota steaků , /vnitrni_teplota_steaku

Nová elektronická kniha

Chystáme se vydat e-book se články tohoto webu. Získáte tím všechny články autora do své oblíbené čtečky. Koupí e-booku navíc podpoříte další rozvoj tohoto webu.

  1. E-book pro všechny druhy čteček plus formát PDF.
  2. Automatické aktualizace a přidávání nových článků!
  3. Zajímá Vás e-book?
^