Bramborové lupínky neboli chipsy

Jako světová potravina jsou brambory na druhém místě hned za rýží. Upravují se asi mnoha různými způsoby. Jedna z nejpopulárnějších forem jsou brambory smažené ve formě hranolků nebo lupínků (chipsů).

Francouzi mají pro některé úpravy brambor specifické názvy, které byly po dlouhá léta používány na mezinárodních lístcích. O těch se ale nechci moc zmiňovat, protože již pomalu upadají v zapomenutí.

Vynález chipsů

Bramborové lupínky Francouzi odnepaměti nazývají pommes chips. O jejich vynalezení se ale ucházejí i Američané, kteří tvrdí, že bramborové lupínky byly vynalezeny v Americe v létě roku 1853.

V té době byl Američan George Crum byl zaměstnán jako vedoucí v elegantním resortu na jezeře Moon Lake v Saratoga Sprinte ve státě New York. Bramborové hranolky tam byly připravovány typickým francouzským způsobem a říkalo se jim french fried potatoes, zkráceně french fries.

Hosté resortu Moon Lake, mezi něž patřil i Thomas Jefferson, si stěžovali, že jsou hranolky moc silné. Jeden významný host dokonce hranolky vrátil. Crum chtěl hostovi vyhovět, ale zároveň mu dát za vyučenou. Vzal tedy brambory, ty nakrájel na velmi tenké plátky, které dozlatova usmažil v horkém oleji.

Hostovi tyto brambory nesmírně chutnaly a staly se tak velmi populárními pod jménem Saratoga Chips. Popularity využilo několik firem, které ale prefix Saratoga vynechaly a začaly je prodávat jako potato chips, zkráceně chips.

Dnes se ale výraz chips stal v Americe synonymem i pro lupínky vyráběné z kukuřičného těsta či z tortilly.

  • Baví Vás číst naše články a chcete podpořit další rozvoj?
  • Objednat e-book

Výroba chipsů

Shodou okolností jsem před dvěma týdny sledoval asi hodinový pořad o výrobě bramborových lupínků firmy Jays. Bylo to přímo fascinující v porovnání s tím, jak jsem se je učil dělat já, a jak se to dělá dnes.

Ve výrobně pracuje asi 10 lidí, kteří zpracovávají asi 4.000 tun brambor denně, a přitom nemají žádné sklady. Brambory, tak jak je od rána obrovské náklaďáky přiváží na jednu stranu výrobny, se automaticky čistí, perou, loupou, krájí, smaží, balí do balíčků, a pak se na druhém konci výrobny nakládají do prázdných kamionů. Večer poslední zaměstnanec zhasne a je hotovo. What a country!

Měli jsme u nás doma na návštěvě jednu známou z Německa. Ta pod pojmem chips rozuměla hranolky kterým, se ale v Americe říká french fries. V Anglii a v Belgii se pod názvem fish and chips rozumí smažené ryby a bramborové hranolky. V Belgii k hranolkům dostanete majonézu a v Anglii ocet nebo kečup a ve Skotsku dokonce hnědou omáčku.

  • Autor: Michael Klíma
  • Datum vytvoření: 29. července 2005
  • Datum revize: 30. dubna 2020

Příbuzné články


    Popis jídel na jídelních lístcích
29. července 2011
jídla a jídelní lístky
Popis jídel na jídelních lístcích
Hosté nečtou jídelní lísky jako nějaký napínavý román a proto název jídla musí být krátký a jídlo musí být nějakým způsobem popsáno. Popis jídla na jídelním lístku je mnohdy důležitější než jeho název. Popis jídel úzce souvisí s jejich názvy nebo s jejich tvorbou. Nemusí to být vždy kuchař, který takové jídlo popisuje, ale musí to být někdo kdo k tomu má vlohy. Pokud nikoho mezi našimi zaměstnanci s podobnými vlohami nemáme, tak tento úkol raději zadáme nějakému odbornému konzultantovi.
Popis jídel na jídelních lístcích , /popis_jidel_na_jidelnich_listcich

    Pravda na jídelním lístku
16. dubna 2010
jídla a jídelní lístky
Pravda na jídelním lístku
Psychologie prodeje má hodně co společného s pravdou na jídelním lístku. ČS. Zákon č. 140/1995 Sb. přesně definuje povinnost podnikatelů při informování spotřebitele při značení jejich výrobků. V § 9 je zároveň stanovena povinnost řádně spotřebitele informovat o vlastnostech výrobků, tedy jejich složení.
Pravda na jídelním lístku , /pravda_na_listku

    Česká kuchyně
17. dubna 2009
jídla a jídelní lístky
Česká kuchyně
To je článek na www.ahr.cz, který stojí za to si přečíst, ať jste členy AHR ČR nebo ne, protože v něm najdete mnoho poučení o Czech specials.
Česká kuchyně , /ceska_kuchyne

    Shrimp de Jonghe
17. července 2008
jídla a jídelní lístky
Shrimp de Jonghe
Shrimp de Jonghe je specialita Chicaga kde to jídlo vzniklo, ale dnes je populární po celé Americe a objevuje se i na jídelních lístcích mnoha restaurací po celém světě.
Shrimp de Jonghe , /shrimp_de_jonghe

    Vepřová panenka parmentier
29. června 2008
jídla a jídelní lístky
Vepřová panenka parmentier
Asi tak v roce 1985, v době kdy jsem byl ředitelem Hospitality Institute International v Chicagu, jsem se občas zúčastňoval různých soutěží, včetně soutěží na recepty nových jídel.
Vepřová panenka parmentier , /parmentier

    Salzburger Nockerl
12. června 2008
jídla a jídelní lístky
Salzburger Nockerl
Těžko říci, kde tento atraktivní moučník vznikl. V Americe, kde mu říkají "Floating Islands", neboli plovoucí ostrůvky, asi nevznikl, protože v Solnohradu, kde se mu říká "Salzburger Nockerln" znali tyto noky údajně už před objevením Ameriky, a tak nakonec zbývá se rozhodnout, jestli jeho původ připíšeme Italům a nebo Rakušanům.
Salzburger Nockerl , /salzburger_nockerl

Nová elektronická kniha

Chystáme se vydat e-book se články tohoto webu. Získáte tím všechny články autora do své oblíbené čtečky. Koupí e-booku navíc podpoříte další rozvoj tohoto webu.

  1. E-book pro všechny druhy čteček plus formát PDF.
  2. Automatické aktualizace a přidávání nových článků!
  3. Zajímá Vás e-book?
^