Porchetta

Porchetta, jeden z nejpopulárnějších masitých italských produktů je původem z města Arricia.

Arricia horské město jihovýchodně od Říma je již po 2000 let známé svými recepty jídel připravených z vepřového masa. Každý víkend více než 40.000 italských a jiných evropských turistů navštěvuje Arricii aby ochutnali jejích nejpopulárnější výrobek poršetu (Porchetta). Dnes ale několik rodin specialistů z Arricie vyváží jejich speciality do světa. Jejich nejznámější výrobky jsou Porchetta OriginaleTM, Coppiette OriginaliTM, Tronchetto OriginaleTM , a Zampetti OriginaliTM.

Toto je nejznámější ze zmíněných výrobků připravený podle 2000 let starého receptu, který je údajně přísně střežený.

K výrobě Porchetta OriginaleTM se používají malá prvotřídní selata která po vykostění a okořenění vybraným kořením pečou po dlouhé hodiny ve speciálních pecích. Ochutnal jsem tuto porchettu na mezinárodní restaurační výstavě v Chicagu a dokonce se mi podařilo získat recept na její přípravu který jsem ale přislíbil zachovat v tajnosti. Jediné co mohu prozradit, že v chuti tato porchetta předčí její pověst.

Coppiette je něco podobného jako americké "beef jerky" s tím rozdílem, že coppiette je lepší. Díky minimálnímu obsahu tuku a cholesterolu a díky tomu že nebyly přidány žádné konzervační prostředky si coppiette určitě získá oblibu.

Tronchetto jak se zdá si získá ještě větší oblibu než Porchetta hlavně při cateringu díky jejímu tvaru.

Zampetti OriginaliTM

Zampeti které se dá připravit o mnoho snadněji než kdysi tak populární zampone, se připravuje ve speciální peci. Tajemství spočívá také hlavně ve způsobu kořenění.

Výše uvedené výrobky pravděpodobně na českém trhu ještě nejsou ale při oblibě které se vepřové maso na českém stole těší nebude asi dlouho trvat než někdo něco podobného začne vyrábět.

  • Autor: Michael Klíma
  • Datum vytvoření: 17. února 2008

Příbuzné články


    Popis jídel na jídelních lístcích
29. července 2011
jídla a jídelní lístky
Popis jídel na jídelních lístcích
Hosté nečtou jídelní lísky jako nějaký napínavý román a proto název jídla musí být krátký a jídlo musí být nějakým způsobem popsáno. Popis jídla na jídelním lístku je mnohdy důležitější než jeho název. Popis jídel úzce souvisí s jejich názvy nebo s jejich tvorbou. Nemusí to být vždy kuchař, který takové jídlo popisuje, ale musí to být někdo kdo k tomu má vlohy. Pokud nikoho mezi našimi zaměstnanci s podobnými vlohami nemáme, tak tento úkol raději zadáme nějakému odbornému konzultantovi.
Popis jídel na jídelních lístcích , /popis_jidel_na_jidelnich_listcich

    Pravda na jídelním lístku
16. dubna 2010
jídla a jídelní lístky
Pravda na jídelním lístku
Psychologie prodeje má hodně co společného s pravdou na jídelním lístku. ČS. Zákon č. 140/1995 Sb. přesně definuje povinnost podnikatelů při informování spotřebitele při značení jejich výrobků. V § 9 je zároveň stanovena povinnost řádně spotřebitele informovat o vlastnostech výrobků, tedy jejich složení.
Pravda na jídelním lístku , /pravda_na_listku

    Česká kuchyně
17. dubna 2009
jídla a jídelní lístky
Česká kuchyně
To je článek na www.ahr.cz, který stojí za to si přečíst, ať jste členy AHR ČR nebo ne, protože v něm najdete mnoho poučení o Czech specials.
Česká kuchyně , /ceska_kuchyne

    Shrimp de Jonghe
17. července 2008
jídla a jídelní lístky
Shrimp de Jonghe
Shrimp de Jonghe je specialita Chicaga kde to jídlo vzniklo, ale dnes je populární po celé Americe a objevuje se i na jídelních lístcích mnoha restaurací po celém světě.
Shrimp de Jonghe , /shrimp_de_jonghe

    Vepřová panenka parmentier
29. června 2008
jídla a jídelní lístky
Vepřová panenka parmentier
Asi tak v roce 1985, v době kdy jsem byl ředitelem Hospitality Institute International v Chicagu, jsem se občas zúčastňoval různých soutěží, včetně soutěží na recepty nových jídel.
Vepřová panenka parmentier , /parmentier

    Salzburger Nockerl
12. června 2008
jídla a jídelní lístky
Salzburger Nockerl
Těžko říci, kde tento atraktivní moučník vznikl. V Americe, kde mu říkají "Floating Islands", neboli plovoucí ostrůvky, asi nevznikl, protože v Solnohradu, kde se mu říká "Salzburger Nockerln" znali tyto noky údajně už před objevením Ameriky, a tak nakonec zbývá se rozhodnout, jestli jeho původ připíšeme Italům a nebo Rakušanům.
Salzburger Nockerl , /salzburger_nockerl

Nová elektronická kniha

Chystáme se vydat e-book se články tohoto webu. Získáte tím všechny články autora do své oblíbené čtečky. Koupí e-booku navíc podpoříte další rozvoj tohoto webu.

  1. E-book pro všechny druhy čteček plus formát PDF.
  2. Automatické aktualizace a přidávání nových článků!
  3. Zajímá Vás e-book?
^