Univerzita pro hosty restaurací
Snahou Hostovky je zvýšit uvědomění našich hostů v tom, co jim patří a jak by se měli v restauraci chovat, aby se nedostávali do trapných situací. Takto vzdělaní hosté si u zaměstnanců v pohostinství získají daleko větší respekt.
Seznam článků iAmerika
- 16. listopadu 2005
- iAmerika
- Vzdělání v Americe
- Ti, kteří Američany obviňují z nevzdělanosti, nemají vůbec potuchy. Nejspíše nevědí, že je v Americe tisíce vynikajících univerzit, nehledě na informace, které jsou dnes Američanům dostupné zdarma.
- Vzdělání v Americe , /americke_vzdelani
- 16. listopadu 2005
- iAmerikaigastronomie
- Potřeby amerických turistů
- U Američanů, kteří navštěvují Českou republiku, se mi moc nechce používat označení turista. Já vím, že nemám asi pravdu, ale turistu si představuji jako někoho s batohem na zádech, obutého do pohorek, který přespává ve stanu nebo v autě.
- Potřeby amerických turistů , /americky_turista
- 6. července 2008
- igastronomieiAmerika
- Kuchařské umění zvané food styling
- Food styling není vlastně vaření, ale patří mezi gastronomické výrazy které, zatím nemají český ekvivalent. Food stylist umí kombinovat kuchařské umění, vědu a triky při tvorbě fotografií pro kuchařské knihy či marketing jídel a při točení gastronomických scén ve filmech.
- Kuchařské umění zvané food styling , /food_styling
- 25. dubna 2008
- igastronomieiAmerika
- Význam slova goodwill
- Slovo goodwill znamená v překladu dobrá vůle. Goodwill má však mnoho dalších významů, které se v mnoha případech nedají přesně specifikovat.
- Význam slova goodwill , /goodwill
- 5. ledna 2008
- ico-kdy-kdeiAmerika
- Bullshit a špatná mluva
- BS je zkratka anglického výrazu bullshit, což je v Americe považováno za foul language neboli za špatnou mluvu. Ale setkáte se s ním téměř denně, a to ve všech společenských vrstvách.
- Bullshit a špatná mluva , /bullshit
- 29. března 2007
- ico-kdy-kdeiAmerika
- Původ názvu pekáče GI pan
- GI pan je označení speciálních pekáčů, dodnes používaných v amerických kuchyních. V samotné Americe ale jen velmi málo lidí zná původ tohoto názvu.
- Původ názvu pekáče GI pan , /gi_pan
- 16. listopadu 2005
- igastronomieiAmerika
- Ekonomie amerického pohostinství
- Asi 29 % ze všech zaměstnanců v americkém pohostinství jsou nevyučení číšníci a servírky. Zaměstnanci v kuchyni (anglicky cooks) a kuchaři (anglicky chefs), kteří také nejsou většinou vyučení, tvoří 15 % z celku.
- Ekonomie amerického pohostinství , /ekonomie_pohostinstvi
- 5. dubna 2008
- igastronomieiAmerikaiFrancie
- Ambiance v gastronomii
- Ambiance je francouzské slovo, které podle slovníku znamená okolí a ovzduší. V americkém pohostinství slovo ambiance ale spíše znamená celkový dojem z prostředí, zařízení a hudby. Ambiance ale také zahrnuje teplotu, dobrý pocit z jídla a pití, servisu a dobré nálady, neboli celkové uspokojení.
- Ambiance v gastronomii , /ambiance
- 22. září 2006
- iubytováníiAmerikaiAnglie
- Boarding house – ubytování v privátních domech
- Boarding house znamená ubytování v privátních domech. Někdy to je na delší dobu, dokonce i na několik let, něco podobného jako u nás podnájem.
- Boarding house – ubytování v privátních domech , /boarding_house
- 16. listopadu 2005
- ipřípadová studieiAmerikaigastronomie
- Usměvavé americké servírky
- Krátce po sametové revoluci jsem v Evropě pracoval v zastoupení americké firmy Blodgett. Vozil jsem do Ameriky na několikadenní školení skupiny techniků z post-komunistických zemí, kteří měli servisovat naše zařízení. Pro všechny tyto techniky (partnery) to bylo zároveň první seznámení s Amerikou a s americkým pohostinstvím.
- Usměvavé americké servírky , /americke_servirky
- 16. listopadu 2005
- ijídla a jídelní lístkyiAmerikaietiketa
- Jak se doopravdy chovají Američané u stolu
- Evropané jsou natolik inteligentní, že vědí, že některé národy jedí hůlkami nebo jen lžící a rukama. Je tedy zajímavé, že se pozastavují nad tím, jak jedí Američané.
- Jak se doopravdy chovají Američané u stolu , /jak_jedi_americane
- 25. července 2009
- ico-kdy-kdeipřípadová studieiAmerika
- Oplachování prstů po jídle
- Fingerbowl je malá nádoba naplněná vodou (někdy i s kouskem citrónu), ve které si hosté oplachují prsty. Jde o jeden z odborných výrazů, který byl kdysi v pohostinství tak běžný, že se ho nikdo ani nesnažil přeložit do češtiny.
- Oplachování prstů po jídle , /fingerbowl
- 16. července 2008
- ico-kdy-kdeibariAmerika
- Bar za hotové neboli cash bar
- Cash bar, open bar, host bar nebo no host bar jsou slova, která většině běžných návštěvníku hotelů a restaurací nic neříkají. Cash bar v přesném překladu znamená „bar za hotové“. Je to výraz, se kterým se setkáte v pohostinství a v cateringu v anglicky mluvících zemích, zejména v Americe.
- Bar za hotové neboli cash bar , /cash_bar
- 27. dubna 2008
- igastronomieiFrancieiAmerika
- Historie titulu garde manger
- Garde manger býval velice respektovaný titul. Garde je francouzský výraz, který znamená hlídat, a manger jsou jídla nebo potraviny. Jedním z nejslavnějších nositelů tohoto titulu byl Marie-Antoine Carême.
- Historie titulu garde manger , /garde_manger
- 4. října 2007
- ikoho se to týkáipřípadová studieiAmerika
- Restaurace zvaná diner
- Diner byly prefabrikované restaurace populární po celé Severní Americe a dokonce i v Kanadě. Restaurace byly sestaveny v dílně, a pak převezeny na zvolené místo.
- Restaurace zvaná diner , /diner
- 6. února 2007
- irestaurace a servisihistorkaiAmerika
- Příběh restaurace Bakery
- Podle všech pouček o podnikání v pohostinství je jednou ze základních podmínek úspěšného provozování restaurace lokalita. Nicméně doslova učebnicovým příkladem, že atmosféra a ambiance je důležitější podmínkou při provozování restaurace než lokalita, byl můj velmi dobrý a milý přítel pan Louis Szathmary.
- Příběh restaurace Bakery , /bakery
- 23. února 2008
- igastronomieipřípadová studieiAmerikaičínská restaurace
- Ne až tak čínské koláčky štěstí
- Koláčky štěstí (anglicky fortune cookies) jsou křehké, duté pečivo vyrobené z mouky, cukru, másla, mléka a vanilky. Jsou v nich zapečené malé papírky s „čínskými moudrostmi“, předpověďmi a někdy i se šťastnými čísly.
- Ne až tak čínské koláčky štěstí , /kolacky_stesti
- 12. února 2008
- ijídla a jídelní lístkyicukrovíiAmerikairecept
- Cukroví marshmallows
- Marshmallows je cukroví, jenž pochází až ze starého Egypta. Dělalo z medového základu zahuštěného šťávou z kořene rostliny zvané proskurník lékařský (anglicky marsh mallow).
- Cukroví marshmallows , /marshmallows
- 13. ledna 2008
- ijídla a jídelní lístkyiMexikoiAmerikairecept
- Mexické jídlo fajitas
- Dnes je v Česku tolik mexických restaurací, že mexická jídla nejsou již nic nového. Nicméně někteří lidé by do mexické restaurace nešli jen proto, že se nechtějí ztrapnit neznalostí, jak mexické speciality jíst. Příkladem takového jídla je fajitas.
- Mexické jídlo fajitas , /fajitas
- 1. ledna 2007
- ietnické kuchyněijídla a jídelní lístkyiAmerikaiČeská republika
- Důležitost etnických kuchyní
- Znalosti stravovacích zvyklostí zahraničních hostů a etnických skupin byla dříve přikládána velká váha. Ta dnes pomalu ale jistě ztrácí na své důležitosti.
- Důležitost etnických kuchyní , /etnicke_kuchyne
- 12. prosince 2005
- igastronomieiFrancieiAmerikairecept
- Flambování a jeho nevýhody
- Pokud víte, co děláte, tak se dá flambovat v zásadě cokoliv. Oblíbené jsou hořící špízy a meče. To ani nevyžaduje velké odborné znalosti a je to spíše líbivá show.
- Flambování a jeho nevýhody , /flambovani
- 1. května 2008
- ijídla a jídelní lístkyipolévkyireceptiAmerika
- Husté polévky zvané chowdery
- Americký chowder je hutná, hustá a velice chutná polévka připravená ze všemožných potravin upravených většinou na mléčném nebo rajčatovém základu. Může to být například kukuřičný Corn Chowder, Manhattan, Boston nebo populární polévka z mušlí New England Clam Chowder.
- Husté polévky zvané chowdery , /chowder
- 7. září 2006
- ijídla a jídelní lístkyibramboryireceptiAmerika
- Americké pečené brambory a hranolky
- V Evropě spotřeba brambor na osobu za poslední tři dekády klesá. V Americe jsou brambory ale stále hlavní přílohou jídel. Nebudu vám tady popisovat všechny způsoby úprav brambor, kterých je opravdu hodně. Hostovka není škola vaření, ale o tom, jak se brambory ve světě podávají, a jak by se měly jíst, byste měli něco vědět.
- Americké pečené brambory a hranolky , /americke_brambory
- 29. července 2005
- ijídla a jídelní lístkyibramboryiFrancieiAmerika
- Bramborové lupínky neboli chipsy
- Jako světová potravina jsou brambory na druhém místě hned za rýží. Upravují se asi mnoha různými způsoby. Jedna z nejpopulárnějších forem jsou brambory smažené ve formě hranolků nebo lupínků (chipsů).
- Bramborové lupínky neboli chipsy , /chipsy
- 7. září 2006
- ijídla a jídelní lístkyisendvičiAmerikaiFrancieiČeská republikaichlebíčkyirecept
- Původ a typy sendvičů
- Jedním z posláních Hostovky je připravit své studenty na jídla, se kterými se setkají při cestách do zahraničí. O rychlém občerstvení jsem něco málo již napsal. Obávám se ale, že jsem zapomněl na něco, co je Čechům velmi blízké – na sendviče. Ty se totiž normálně za rychlé občerstvení nepovažují.
- Původ a typy sendvičů , /sendvice
- 10. května 2009
- irestaurace a servisigrilováníimasoiAmerikaiFrancie
- Barbecue
- Barbecue je vlastně grilování masa, které se potírá speciální omáčkou. Barbecue se dělí na suché brazilské barbecue a americké barbecue.
- Barbecue , /bbq
- 8. ledna 2008
- ijídla a jídelní lístkyihistorkaireceptiAmerikaiMexiko
- Recept na vítězné chili
- Jako každoročně, probíhala v roce 1988 v Chicagu soutěž o nejlepší chili. Při podobných akcích nejde v Americe o medaile, jako spíše o zábavu. Zúčastnit se jich může kdokoli, ne jenom profesionální kuchaři. What a country!
- Recept na vítězné chili , /chili
- 1. května 2008
- ijídla a jídelní lístkyipolévkyireceptiAmerikaiRuskoiČínaiJaponskoiMongolskoiFrancieiBulharsko
- Druhy polévek
- Téměř všechny etnické kuchyně mají skupinu jídel, která se dá nazvat jako polévky. Pokusím se zde zmínit alespoň několik nejpopulárnějších z nich předem se a omlouvám, jestli jsem některou opomenul.
- Druhy polévek , /druhy_polevek
- Zobrazit články podle štítku
- iAmerika iČeská republika ico-kdy-kde ietika ietnické kuchyně iFrancie igastronomie ihistorka ihygiena a sanitace ijídla a jídelní lístky ikdo-kdy-kde ikoho se to týká ikonzulting ikuchyňské techniky inápoje io čem se mluví io čem se nemluví iomáčka ipohostinství ipolévky ipřípadová studie irecept irestaurace a servis iubytování izbožíznalství iživotopis
FAQ
n/a
Nová elektronická kniha
Chystáme se vydat e-book se články tohoto webu. Získáte tím všechny články autora do své oblíbené čtečky. Koupí e-booku navíc podpoříte další rozvoj tohoto webu.
- iE-book pro všechny druhy čteček plus formát PDF.
- iAutomatické aktualizace a přidávání nových článků!
- iZajímá Vás e-book?