Používání klubových talířů
Klubové talíře jsou velké, kulaté ozdobné porcelánové, kovové, stříbrné, nebo dokonce i dřevěné talíře o průměru 30 až 33 cm. Dávají se na každé místo u stolu místo prostírání. Klubové talíře pocházejí z anglického base plates nebo service plates a ve světě jsou známy jako Platzteller (německy) anebo také Assiette de présentation (francouzsky).
Na klubové talíře se někdy dávají ještě malé ozdobné látkové nebo papírové podložky zvané doilies. Bohužel některé naše restaurace poslání klubového talíře správně nepochopily.
Klubové talíře v České republice
V letech 1990 až 1995 jsem se velmi často stavěl na motorestu Devět křížů. Měli tam klubové talíře pro rychlou obsluhu několik let, aniž by je umyli, nebo aniž by vyměnili dečku. Často jsem se bavil tím, že jsem se podle drobků pod dečkou snažil odhadnou, co za tu uplynulou dobu na tom talíři podávali.
Na klubové talíře se musíte dívat jak z pohledu logiky, tak i z pohledu logistiky, což se sice sobě podobá jako hodinky a holínky, ale jsou v tom podstatné rozdíly. Logiku klubové talíře nemají žádnou a museli byste mě přesvědčit o tom, že se mýlím. Zaprvé i ty obyčejné stojí velké peníze a z vlastní zkušenosti vám mohu říci, že jsou jenom pro zlost.
-
- jednoduchý base plate
- Líbí se Vám naše články a chcete podpořit tento web koupí e-booku?
- Podpořit web
Typy materiálu
Stříbrné talíře, které byly kdysi velice oblíbené, mohou v Americe stát kolem 300 až 400 dolarů za kus. Pokud jsou nějak zdobené nebo dokonce s monogramem, tak jsou ještě dražší. Umíte si představit, kolik stojí vybavit například restauraci o takových 150 místech nějakými třeba obyčejnými porcelánovými klubovými talíři? Podle zásad logistiky byste jich museli mít nejméně o 30 % více – tedy kolem 200.
Vybavení restaurace o něco elegantnějšími zdobeným porcelánovými klubovými talíři je nezanedbatelná položka, ke které musíte připočíst ztráty opotřebením a rozbitím.
-
- simple china base plate
Porcelánové zdobené velké talíře (anglicky over sized plates) udělají stejnou službu, ale také nejsou nic levného a ztráty rozbitím jsou nezanedbatelné.
-
- elegant decorated china base plates
Na Slovensku jsem se v jednom hotelu setkal i s dřevěnými klubovými talíři, které jsou nejenom nepraktické, ale i nadmíru nehygienické. Panu majiteli se však zřejmě líbí.
-
- dřevěné (ošklivé) klubové talíře
Logistika používání talířů
Jelikož vidím, že se používání klubových talířů ještě vyučuje, tak bych se rád zmínil o logistice jejich používání. Zapomeňme na chvíli na jejich cenu a na to, že si je téměř nikde nemůžete vypůjčit (což samo o době naznačuje, že jejich používání není běžné). Zamysleme se nad tím, jak jejich používání ovlivní servis a celkový provoz.
Zapomeňme také na to, jestli se mají sklízet po prvním chodu, tak jak to má být, anebo jestli je necháte na stole až do moučníku, protože se vám to líbí.
Zamysleme se ale nad tím, kolik mimo jejich ceny, půjčovného nebo ztrát opotřebováním, rozbitím nebo rozkradením (mimo Česka a Slovenska, kde se nekrade) stojí manipulace s nimi. Klubové talíře (nebo prkénka) by se totiž měly po každém použití umýt, a mimo doby provozu někde uskladnit. Také by se měly na stůl dávat až před servisem, a ne je nechávat na stolech po několik dní nebo týdnů, což je mnohde běžná praxe. Z pohledu logistiky je s nimi prostě velké množství manipulace.
Závěrem s ohledem na některé mé kritiky musím zdůraznit, že vše, co jsem o klubových talířích napsal, jsou moje osobní poznatky a mé osobní názory.
- Líbil se Vám tento článek?
Příbuzné články
- 29. září 2011
- restaurace a servis
- Service charge
- V oddělení otázek mi jeden čtenář položil velice zajímavou otázku co je servis charge, kterou se zabývají odborníci v pohostinství téměř na celém světě, a kterou se ještě nikomu nepodařilo vyřešit.
- Service charge , /service_charge
- 12. února 2008
- restaurace a servis
- Práva hosta
- Výňatek z manuálu Servisu konceptu STEAKGRILL. Ochranu hosta povinnosti podnikatele a práva hosta specifikuje, zákon na ochranu spotřebitele ale dá se to vyjádřit našim sloganem:
- Práva hosta , /prava_hosta
- 18. ledna 2008
- restaurace a servis
- Dress Code
- Na stránkách www.gastronews.cz, které jsou považovány za jakési odborné stránky v oboru pohostinství, v červnu 2006 proběhla diskuse na základě otázky pana Borůvky zda vedoucí restauace má právo požadovat od zaměsnance v kuchyni aby nosil ponožky. □
- Dress Code , /dress_code
- 4. ledna 2008
- restaurace a servis
- Split Checks
- Říká se tomu také individual checks, a česky se tomu říká indviduální účtenky.
- Split Checks , /split_checks
- 2. ledna 2008
- restaurace a servis
- Raison d´etre Steakgrillu
- For immediate release! Raison d´etre nového českého restauračního konceptu STEAKGRILL©
- Raison d´etre Steakgrillu , /raison_detre_steakgrillu
- 5. července 2007
- restaurace a servis
- Používání klubových talířů
- Klubové talíře jsou velké, kulaté ozdobné porcelánové, kovové, stříbrné, nebo dokonce i dřevěné talíře o průměru 30 až 33 cm. Dávají se na každé místo u stolu místo prostírání. Klubové talíře pocházejí z anglického base plates nebo service plates a ve světě jsou známy jako Platzteller (německy) anebo také Assiette de présentation (francouzsky).
- Používání klubových talířů , /klubove_talire
- Zobrazit články podle štítku
- Amerika Česká republika co-kdy-kde etika etnické kuchyně Francie gastronomie historka hygiena a sanitace jídla a jídelní lístky kdo-kdy-kde koho se to týká konzulting kuchyňské techniky nápoje o čem se mluví o čem se nemluví omáčka pohostinství polévky případová studie recept restaurace a servis ubytování zbožíznalství životopis
Nová elektronická kniha
Chystáme se vydat e-book se články tohoto webu. Získáte tím všechny články autora do své oblíbené čtečky. Koupí e-booku navíc podpoříte další rozvoj tohoto webu.
- E-book pro všechny druhy čteček plus formát PDF.
- Automatické aktualizace a přidávání nových článků!
- Zajímá Vás e-book?