Italská dochucovací omáčka aioli

Aioli je italská dochucovací omáčka, se kterou se běžně setkáte na českých jídelních lístcích. Je také k dostání v obchodech. V italské rodině si ale každá hospodyně dělá omáčku aioli sama.

Tajemství omáčky spočívá v poměru jednotlivých surovin. Omáčka se skládá ze směsi

  • česneku,
  • vajec,
  • citrónové šťávy nebo octa a
  • olivového oleje.

Tradičně se omáčka dělala v kamenném hmoždíři. Stejného výsledku ale dosáhnete za pomocí jakéhokoliv moderního mixéru.

Aioli je vlastně česnekem ochucená majonéza. Existují ale její různé druhy, z nichž nejběžnější je varianta s hořčicí. Ve Francii se aioli podává tradičně s rybou a plody moře. Nejčastěji se s ní setkáte v kombinaci s rybí polévkou s krutony.

Omáčka se podává při pokojové teplotě, ale měla by být uchována v lednici.

  • Autor: Michael Klíma
  • Datum vytvoření: 13. dubna 2009
  • Datum revize: 28. března 2019

Příbuzné články


    Eighty six
28. září 2009
co-kdy-kde
Eighty six
Pane Klímo, vy se vytahujete, že pokud se týká pohostinství, že máte odpověď na všechno a když ne, tak že si prostě něco vymyslíte. Proto bych rád věděl, jestli víte, co znamená to číslo „86“ o kterém se v jednom svém pořadu „Ano šéfe“ zmínil pan Pohlreich a řekl, že je to anglický výraz, který znamená, že když je něco, nebo někdo „na odstřel“ že se řekne „eighty six“.
Eighty six , /eighty_six

    Tofu
7. května 2009
co-kdy-kde
Tofu
Tofu, je jídlo které pochází z Číny a které ještě před několika málo lety bylo známé jen v Japonsku a ostatních asijských zemích, včetně Vietnamu, Koreje a Thajska, ale dnes si získává oblibu téměř po celém světě a dokonce i v České republice.
Tofu , /tofu

    Kvásek
20. dubna 2009
co-kdy-kde
Kvásek
Kvásek je zahušťovací prostředek z hladké mouky a malého množství vody nebo mléka který se dá velmi snadno a rychle připravit, a který má své výhody.
Kvásek , /kvasek

    Výroba a použití balzamikového octa
20. dubna 2009
co-kdy-kde
Výroba a použití balzamikového octa
Balzamikový ocet se dnes díky kreativitě kuchařů a díky tomu, že jeden kopíruje od druhého, stal nezbytným nejenom v Itálii nebo v italských restauracích, ale i v jiných dražších restauracích po celém světě. Italové používají balzamikový ocet již po celá staletí. Balzamikový ocet se dělí na červený a bílý.
Výroba a použití balzamikového octa , /balzamikovy_ocet

    Side Jobs
17. dubna 2009
co-kdy-kde
Side Jobs
Side jobs, česky vedlejší práce, jsou v pohostinství práce spojené s výkonem hlavní činnosti některých zaměstnanců.
Side Jobs , /side_jobs

    Suchá jíška
9. dubna 2009
co-kdy-kde
Suchá jíška
Naučil jsem se suchou jíšku připravovat za druhé světové války, kdy tuk byl na potravinové lístky a relativně drahý. Musím se ale přiznat, že ji někdy používám ještě dnes protože je velice „convenient“. Může se případně i ochutit, prostě má mnoho výhod.
Suchá jíška , /sucha_jiska

Nová elektronická kniha

Chystáme se vydat e-book se články tohoto webu. Získáte tím všechny články autora do své oblíbené čtečky. Koupí e-booku navíc podpoříte další rozvoj tohoto webu.

  1. E-book pro všechny druhy čteček plus formát PDF.
  2. Automatické aktualizace a přidávání nových článků!
  3. Zajímá Vás e-book?
^