Omeleta s překvapením

Omeleta s překvapením (Alaska) je pojmenována podle jednoho ze států Ameriky. Francouzsky se nazývá omelette surrprise.

Příprava omelety s překvapením:

  1. Na výklenek z piškotového těsta navršíme relativně tuhou zmrzlinu.
  2. Zmrzlinu pokryjeme konzervovaným ovocem a tuhým sněhem.
  3. Posléze tuto „omeletu“ zprudka opečeme dozlatova v horké troubě nebo ošlehneme plamenem.

Tato omeleta se většinou podávala při mimořádných příležitostech. Před podáváním se přelila dobře hořící lihovinou. Za potlesku stolovníků se zapálila a přinesla do ztemnělé místnosti, což je to překvapení.

Omeleta se urychleně naporcovala a podávala. Příprava tohoto moučníku byla relativně pracná, což se odrazilo v její ceně. Ta byla pro hostitele jistě také překvapením.

Je třeba zdůraznit, že se v žádném případě k přípravě omelety nepoužívá šlehačka. To nejenom z důvodu, že by se nedala přelít lihovinou a zapálit, ale také kvůli uchování omelety. Dnes se totiž omeleta může připravovat dopředu v zamražených individuálních porcích.

  • Autor: Michael Klíma
  • Datum vytvoření: 26. června 2005
  • Datum revize: 28. března 2019

Příbuzné články


    Eighty six
28. září 2009
co-kdy-kde
Eighty six
Pane Klímo, vy se vytahujete, že pokud se týká pohostinství, že máte odpověď na všechno a když ne, tak že si prostě něco vymyslíte. Proto bych rád věděl, jestli víte, co znamená to číslo „86“ o kterém se v jednom svém pořadu „Ano šéfe“ zmínil pan Pohlreich a řekl, že je to anglický výraz, který znamená, že když je něco, nebo někdo „na odstřel“ že se řekne „eighty six“.
Eighty six , /eighty_six

    Tofu
7. května 2009
co-kdy-kde
Tofu
Tofu, je jídlo které pochází z Číny a které ještě před několika málo lety bylo známé jen v Japonsku a ostatních asijských zemích, včetně Vietnamu, Koreje a Thajska, ale dnes si získává oblibu téměř po celém světě a dokonce i v České republice.
Tofu , /tofu

    Kvásek
20. dubna 2009
co-kdy-kde
Kvásek
Kvásek je zahušťovací prostředek z hladké mouky a malého množství vody nebo mléka který se dá velmi snadno a rychle připravit, a který má své výhody.
Kvásek , /kvasek

    Výroba a použití balzamikového octa
20. dubna 2009
co-kdy-kde
Výroba a použití balzamikového octa
Balzamikový ocet se dnes díky kreativitě kuchařů a díky tomu, že jeden kopíruje od druhého, stal nezbytným nejenom v Itálii nebo v italských restauracích, ale i v jiných dražších restauracích po celém světě. Italové používají balzamikový ocet již po celá staletí. Balzamikový ocet se dělí na červený a bílý.
Výroba a použití balzamikového octa , /balzamikovy_ocet

    Side Jobs
17. dubna 2009
co-kdy-kde
Side Jobs
Side jobs, česky vedlejší práce, jsou v pohostinství práce spojené s výkonem hlavní činnosti některých zaměstnanců.
Side Jobs , /side_jobs

    Suchá jíška
9. dubna 2009
co-kdy-kde
Suchá jíška
Naučil jsem se suchou jíšku připravovat za druhé světové války, kdy tuk byl na potravinové lístky a relativně drahý. Musím se ale přiznat, že ji někdy používám ještě dnes protože je velice „convenient“. Může se případně i ochutit, prostě má mnoho výhod.
Suchá jíška , /sucha_jiska

Nová elektronická kniha

Chystáme se vydat e-book se články tohoto webu. Získáte tím všechny články autora do své oblíbené čtečky. Koupí e-booku navíc podpoříte další rozvoj tohoto webu.

  1. E-book pro všechny druhy čteček plus formát PDF.
  2. Automatické aktualizace a přidávání nových článků!
  3. Zajímá Vás e-book?
^