Hostovka - pomyslná univerzita pro hosty

Hostovka - pomyslná univerzita pro hosty

Nejlepší host je sofistikovaný host a tím se stanete studiem hostovky

Otázky a odpovědi

Zobrazení otázky a odpovědi


Otázka:

Dobrý den pane Klímo.
Byl by někde k sehnání Váš manuál TVORBA JÍDELNÍCH LÍSKŮ ?
Děkuji
T.Robenek

Odpověď:
Vážený pane Robenku,

Děkuji za Váš zájem o můj manuál TVORBY JÍDELNÍCH LÍSTKŮ.

Již jsem ani nedoufal, že někdo o něco takového projeví zájem.

O tom jak špatné jídelní lístky v České republice a na Slovensku jsou nemusím dnes nikoho přesvědčovat. Lidé totiž dnes více cestují, srovnávají, a tak vidí, že s těmi našimi lístky a výběrem jídel není v pořádku. Lidé se tudíž nezbytně ptají, proč když to jde jinde, proč to nejde i u nás a já vám řeknu proč.

Já se opakuji v tom, že máme u nás pomalu více odborných a hotelových škol než hostů, ale o jejich kvalitě vám já vážený pane Robenku asi nemusím nic povídat.

Někdo by mně musel přesvědčit o opaku, ale já vím, že ani jedna z těch škol o tvorbě jídelních lístku nic neučí a přitom nemohou přeci být tak zaslepení, aby nevěděli, že jídelní lístek je alfou a omegou všeho konání v pohostinském průmyslu.

Pokud ale se mýlím, a některá z těch škol tvorbu jídelních lístků učí, tak by mně museli říci podle které učebnice to učí a kolik tomu věnují času.

Já jsem se o tom již někde zmínil, že jsem tvorbu jídelních lístků učil 15 let na hotelové škole v Americe, kde se to považuje za tak důležitý předmět, že se vyučuje nejméně 3 hodiny týdně po dobu jednoho semestru.

Za dobu mé zahraniční praxe jsem vypracoval (ne opsal) doslova tisíce jídelních lístků ve všech možných zemích a neváhám říci, že se v tomto směru považuji za odborníka. Musím ale k tomu dodat, že na rozdíl mnoha mých kolegů se o mé znalosti podílím s ostatními a to většinou nezištně.

Mám naštěstí písemné doklady o tom, že na špatnou úroveň jídelních lístků upozorňuji v Česku již od Sametové revoluce, ale oproti jiným, kteří si na to také stěžují, jsem pro to něco udělal.

Napsal jsem nepředstavitelné množství článků na téma správné tvorby jídelních lístků, uskutečnil jsem na toto téma semináře jak v Česku tak i na Slovensku, ale jak se zdá, tak mé rady nepadají na úrodnou půdu. Prostě jak s oblibou říkám: "Koně můžeš přivézt k vodě, ale nemůžeš ho donutit aby se napil".

Já jsem šel tak daleko, že jsem se nabídl, že u příležitosti mé příští návštěvy České republiky jsem ochoten se setkat s případnými zájemci kterým bych zdarma zodpověděl jejich odporné otázky.

Dokonce jsem uvedl, že prvním 20 přihlášeným dám zdarma velice hodnotné CD TVORBA JÍDELNÍCH LÍSTKŮ PLUS, které obsahuje všechny mé poznámky o tvorbě jídelních lístků které jsem nashromáždil za posledních 40 let.

Nebudete tomu vážený pane Robenku asi věřit, ale v zásadě se nikdo nepřihlásil a ti co se přihlásili na poslední chvíli odřekli.

Prostě se ukázalo, že tak naivní jako já může být jen někdo kdo je zkažený Amerikou kde slovo "zadarmo" je úplné zaklínadlo a kde by se na podobnu nabídku přihlásily stovky zájemců.

No, jak se říká, člověk se stále učí a tak i toto bylo pro mě naučením, že v Česku nesmí člověk nikomu nic dávat zadarmo protože tím pádem si toho lidé neváží.

Já jsem autorem několika kuchařek a myslím si, že dobrých, a také jsem občas uveřejňoval populární mezinárodní recepty, ale nedávno jsme se rozhodl, že všechny ty rukopisy které mám "v šuplíku" raději vyhodím protože s těmi novodobými autory konkurovat nemohu.

To samé ale platí i o mých odborných poznámkách o které se nadále již s nikým podílet nehodlám protože odborné zájmy jdou zřejmě jiným směrem.

V současné době se totiž na některých odborných serverech objevily dotazy studentů hotelových a odborných škol p5ed závěrečnými zkouškami na téma "Oslava dětských narozenin". Jaká blbost!

Uvádím některé z nich:

"tento rok delam závěrečne zkoušky.mame vypracovat seminární praci.téma DĚTSKA OSLAVA.žádam vás o poradu.předem dekuji".

"Tento rok delam zavěrečné zkoušky.Mohl by mi někdo poradit s menu na oslavu narozenin pro děti?Přdem dekuji... ".

"Taky delam zaverecky,mame spolecne tema tak kdybys na neco o detske oslave narazil tak bej prosim vedet!Dekuju Lucíí".

"taky delam zaverecky,mame spolecne tema tak kdybys na neco o detske oslave narazil tak bej prosim vedet!Dekuju Lucíí ".

"ahoj lidi..noo ja mam uplne ten samy problem...nechodite nahodou na posr*nej pramen?:)dejte please vedet kdyby neco..i ten blbej odkaz postaci dik ahoj a drzim palce".

"čau taky dělam seminarku z dětske oslavy.a chodim na pramen.větši blbost nemohli vybrat".

Nazdarek nevedeli byste nekdo nahodou nejakou charakteristiku detske oslavy? Předem dik...?.

No, mohu Vám vážený pane Robenku říci, že jestliže toto je co se na našich odborných školách vyučuje, tak mám téměř chuť říci že lituji že nejsem české dítě, protože o děti je zřejmě lépe postaráno než o dospělé. What a country!

O úrovni těch škol a učitelského sboru to ale moc neříká. Ti studenti kteří se zeptali si sice zaslouží kredit za to, že mají odvahu přiznat, že něco nevědí a hlavně proto že jedno z mých rčení je: "Kdo se neptá, nic se nedozví". Ty školy ale, když nic jiného, by je spíše měli naučit jak se mají ptát.

Nedávno se mi jedna studentka české hotelové školy svěřila že mají také povinnou četbu asi deseti populárních českých autorů. Toto jim určitě pomůže při snahách získat zaměstnání na EU trhu.

Oč účelnější by podle mě bylo kdyby místo toho měli za úkol povinně přečíst něco od zahraničních autorů o tvorbě jídelních lístků, nebo prostě něco o tom, jak klást odborné otázky.

Z dotazů těch studentů ale vidíte, že si nesmyslnost těch zadání uvědomují a tak mně udivuje, že si nechají líbit jejich rodiče, kteří zřejmě to jejich vzdělání platí, aby ty jejich děti za jejich peníze učili něco, co v životě nebudou moci v praxi uplatnit.

Možná, že by se měli lépe zajímat, jestli za své peníze dostávají to co jim patří.

Abyste ale vážený pane Robenku viděl, že umím ocenit když se někdo zeptá, tak mi o sobě napište pár slov a Vaši adresu a já vám to CD eventuálně pošlu.

M. Klima aftic@aol.com


Vrátit se na předchozí stránku

Koncept Steakgrill

Stránky první restaurace konceptu Steakgrill:


Steakgrill

s.jpg, 748B Koncept Steakgrill©

facebook

Počet návštěv

3160453
© 2007 - 2018, http://www.hostovka.cz