Témata na hostovce
Cestovní ruch
Co, kdy, kde a jak
Etika
Etnické kuchyně
Gastronomie
Hygiena a sanitace
Jídla a jídelní lístky
Kdo, kdy, kde
Koho se to týká
Konzulting
Kuchyňské techniky
Michael D. Klíma
Nápoje (koktejly)
O čem se nemluví
Pohostinství
Případové studie
Restaurace a servis
Stroje, náčiní a zařízení
Ubytování
Zbožíznalství
Otázky a odpovědi
Otázka:
Jak vidím tak všechny ty informace na té HOSTOVCE jsou velice zajímavé, ale já nepříklad nevím jak se ve všech těch restauracích které u nás vznikly mám orientovat a co v nich jak vy říkáte mohu za své peníze požadovat. Můžete mi napsat jaký je v nich vůbec rozdíl?
Tomík
Odpověď:
Vážený Tomíku,
Já pokud jsem občas v Česku nebo na Slovensku tak se snažím navštívit co nejvíce restaurací, ale já asi nejsem ten povolaný kdo Vám o restauracích které dnes v Česku vznikly může podat kvalifikovanou zprávu.
Mohu vám ale o restauracích a jejich typech napsat něco všeobecně.
Typy pohostinských provozů nejsou ve všech zemích stejné a také se mění dobou.
Některé zanikají a jiné vznikají. Někdejší kořalny, putyky, pajzly, výčepy a jiné restaurační provozy kdysi v České republice běžné byly dnes nahrazeny denními bary, denními vinárnami, snack-bary, hostincemi, bistry, konvenientními jídelnami a jinými provozy které odpovídají dnešní době a současné klientele.
Názvy některých typů provozů naznačují jejich funkci, sortiment a služby, případně i dobu ve které se tyto služby poskytují. Některé tyto provozy ale v Česku vznikly podle západních vzorů bez hlubšího studia takže se na to nemůžeme moc spoléhat. Funkce většiny těchto provozů nejsou přísně vyhraněny a velmi často se prolínají a o nějaké certifikaci která by do toho chaosu vnesla nějaký řád, zatím není ani vidu. Restaurační sekce HO.RE.CA. sice se jakousi certifikací údajně zabývá, ale zatím nic oficiálního neexistuje a tak to podle toho vypadá.
České pohostinství sice spadá pod českou centrálu cestovního ruchu ? CZECHTOURISM (dále jen ČCCR) která je státní příspěvkovou organizací, zřízenou rozhodnutím ministra hospodářství ČR, ale někdo by mně musel přesvědčit o opaku, ale jak se zdá tak pohostinství je v této rodině nechtěné dítě protože s o něj téměř nikdo nestará.
Podle mě pes je zakopaný v nedostatečné sjednocenosti organizací které jsou s českým pohostinstvím nějak spojené jako je HO.RE.KA, Hospodářské komory, Unihost či Spolhost, nemluvě o HORECA, u které zatím nikdo neví jestli to ?CA? je zkratkou cafeterie, café, nebo catering.
Potom je tady také ještě NFHR ČR, národní federace hotelů a restaurací ČR, která zřejmě také aspiruje na vedoucí místo v pohostinství, ale ta se zabývá hlavně hotely a hotelovou školou, takže pochybuji že by nějakou certifikaci restauraci byla schopna vytvořit.
Ono se také někdy zapomíná, že pohostinství není jenom uvařit jídlo, naservírovat, zkasírovat, zavřít hospodu a jít domů.
Representanty pohostinství nejsou jen kuchař, číšník a hospodský nebo hoteliér. Dnes již víme, že i v české republice pohostinství je velice komplexní průmysl, který se neskládá jen z kuchařů, číšníků a hospodských nebo hoteliérů, ale že i když se české pohostinství tak nenazývá tak je to průmysl který je propojen téměř s každým odvětvím národního hospodářství, přičemž zapomínáme někdy na architekty, konzultanty, výrobce a distributory potřebného zařízení, a někdy i na výrobce a distributory potravin, řezníky, zelináře, apod.
Tudíž rozdělení českého pohostinství které vám předkládám je jen jakési neoficiální strukturální rozdělení.
SPOLEČNÉ (komerční) STRAVOVÁNÍ:
A. STRAVOVÁNÍ VEŘEJNÉ
B. STRAVOVÁNÍ ÚSTAVNÍ (INSTITUCIONÁLNÍ)
A. STRAVOVÁNÍ VEŘEJNÉ ZAHRNUJE ZEJMÉNA:
a) restaurační stravování (komerční): otevřené, přístupné všem návštěvníkům
b) závodní (podnikové) stravování
c) školní stravování: dětské jesle, školní jídelny, menzy, internáty
Veřejné stravování je někdy označováno jako komerční nebo otevřené, protože je "otevřené" široké veřejnosti. V těchto "otevřených" provozech jsou jídla, nápoje a služby poskytovány za platbu za hotové, kreditní nebo debitní kartou, případně dohodnutým úvěrem.
Sortiment a ceny jídel a nápojů jsou hostu předkládány nějakou formou jídelního nebo nápojového lístku. Forma a provedení těchto lístků zpravidla odpovídá charakteru a typu daného podniku.
Členění závodů a středisek veřejného stravování
a) závody se základní funkcí stravování
b) střediska společenská a zábavní
c) doplňkového stravování a občerstvení (včetně ostatních služeb)
a) Závody nebo střediska se základní funkcí stravovací
Tyto závody mohou být dále rozděleny na střediska s plnou obsluhou a bez obsluhy, avšak tyto typy se velice prolínají a tudíž pro potřeby těchto stránek to nebylo bráno v úvahu.
Bistra |
Bufety |
Dietní a vegetariánské jídelny |
Etnické restaurace |
Gril-bary, Snack-bary |
Hostince a hospody |
Katering |
Koliba, salaš |
Motorest |
Restaurace |
Stravování v autokarech |
Stravování v letadlech |
Stravování ve vlacích |
Tematické restaurace |
Terasy, předzahrádky |
Výletní a rekreační lodě |
Zahradní restaurace |
Střediska společenská a zábavní
Tyto závody se liší hlavně interiérem, způsobem obsluhy a poskytovaných služeb.
Disko |
Hostince |
Kabarety (varieté) |
Kasina |
Kavárny |
Pivnice |
Vinárny |
Doplňkové stravování, rychlé občerstvení
Convenient Stores |
Jídelní emporia |
Kiosky, stánky, vozíky |
Prodej polotovarů |
Prodej přes ulici |
Prodejní automaty |
Rychlé občerstvení |
Stánky a kiosky |
C. STRAVOVÁNÍ INSTITUCIONÁLNÍ
Ústavní nebo institucionální stravování je také označováno jako stravování uzavřené. Uzavřené v tom smyslu, že jídlo, nápoje a služby jsou poskytovány příslušníkům různých institucí po předběžném zaplacení, na úvěr, nebo případně na základě dotace. V minulosti to bylo například tzv. závodní nebo lázeňské stravování, nebo kterékoliv stravování hrazené státem. Dnes, až na nějaké výjimky, toto stravování tak docela ?uzavřené? není. Nemocnice například, poskytuji jídla a nápoje i za hotové, zrovna tak třeba i menzy nebo soukromé domovy pro přestárlé apod. a jsou přístupné každému kdo si za jejich služby zaplatí.
Sortiment a ceny nabízených jídel jsou předkládány nějakou formou jídelního nebo nápojového lístku který se vyznačuje jednoduchou úpravou.
Stravování ústavní (institucionální) zahrnuje:
Armádní stravování |
Dětské jesle |
Domovy pro přestárlé |
Lázeňské stravování |
Menzy |
Nápravná zařízení |
Nemocniční stravování |
Podnikové stravování |
Privátní a zájmové kluby |
Školní jídelny a jesle, apod. |
Závodní kuchyně |
Já vím, že jsem Vám vážený Tomíku tímto asi moc nepomohl, protože Vás spíše zajímá co za Vaše peníze můžete očekávat v těch jednotlivých typech restauračních provozů.
Nedá se říci, že bych o tom nic nevěděl, ale kdybych to na těchto stránkách popisoval tak bych vlastně dělal práci všech těch organizací o kterých jsem se zmínil výše a do toho se mi nějak nechce.
Nicméně pokud budete mít nějakou specifickou otázku týkající se toho co můžete v některém tom pohostinském provoze za své peníze očekávat, tak neváhejte ji zde položit.
Koncept Steakgrill
Počet návštěv