Hostovka - pomyslná univerzita pro hosty

Hostovka - pomyslná univerzita pro hosty

Nejlepší host je sofistikovaný host a tím se stanete studiem hostovky

Otázky a odpovědi

Zobrazení otázky a odpovědi


Otázka:

Jak vidím tak všechny ty informace na té HOSTOVCE jsou velice zajímavé, ale já nepříklad nevím jak se ve všech těch restauracích které u nás vznikly mám orientovat a co v nich jak vy říkáte mohu za své peníze požadovat. Můžete mi napsat jaký je v nich vůbec rozdíl?

Tomík

Odpověď:

Vážený Tomíku,
Já pokud jsem občas v Česku nebo na Slovensku tak se snažím navštívit co nejvíce restaurací, ale já asi nejsem ten povolaný kdo Vám o restauracích které dnes v Česku vznikly může podat kvalifikovanou zprávu.

Mohu vám ale o restauracích a jejich typech napsat něco všeobecně.

TYPY POHOSTINSKÝCH PROVOZŮ

Typy pohostinských provozů nejsou ve všech zemích stejné a také se mění dobou.

Některé zanikají a jiné vznikají. Někdejší kořalny, putyky, pajzly, výčepy a jiné restaurační provozy kdysi v České republice běžné byly dnes nahrazeny denními bary, denními vinárnami, snack-bary, hostincemi, bistry, konvenientními jídelnami a jinými provozy které odpovídají dnešní době a současné klientele.

Názvy některých typů provozů naznačují jejich funkci, sortiment a služby, případně i dobu ve které se tyto služby poskytují. Některé tyto provozy ale v Česku vznikly podle západních vzorů bez hlubšího studia takže se na to nemůžeme moc spoléhat. Funkce většiny těchto provozů nejsou přísně vyhraněny a velmi často se prolínají a o nějaké certifikaci která by do toho chaosu vnesla nějaký řád, zatím není ani vidu. Restaurační sekce HO.RE.CA. sice se jakousi certifikací údajně zabývá, ale zatím nic oficiálního neexistuje a tak to podle toho vypadá.

České pohostinství sice spadá pod českou centrálu cestovního ruchu ? CZECHTOURISM (dále jen ČCCR) která je státní příspěvkovou organizací, zřízenou rozhodnutím ministra hospodářství ČR, ale někdo by mně musel přesvědčit o opaku, ale jak se zdá tak pohostinství je v této rodině nechtěné dítě protože s o něj téměř nikdo nestará.

Podle mě pes je zakopaný v nedostatečné sjednocenosti organizací které jsou s českým pohostinstvím nějak spojené jako je HO.RE.KA, Hospodářské komory, Unihost či Spolhost, nemluvě o HORECA, u které zatím nikdo neví jestli to ?CA? je zkratkou cafeterie, café, nebo catering.

Potom je tady také ještě NFHR ČR, národní federace hotelů a restaurací ČR, která zřejmě také aspiruje na vedoucí místo v pohostinství, ale ta se zabývá hlavně hotely a hotelovou školou, takže pochybuji že by nějakou certifikaci restauraci byla schopna vytvořit.

Ono se také někdy zapomíná, že pohostinství není jenom uvařit jídlo, naservírovat, zkasírovat, zavřít hospodu a jít domů.

Representanty pohostinství nejsou jen kuchař, číšník a hospodský nebo hoteliér. Dnes již víme, že i v české republice pohostinství je velice komplexní průmysl, který se neskládá jen z kuchařů, číšníků a hospodských nebo hoteliérů, ale že i když se české pohostinství tak nenazývá tak je to průmysl který je propojen téměř s každým odvětvím národního hospodářství, přičemž zapomínáme někdy na architekty, konzultanty, výrobce a distributory potřebného zařízení, a někdy i na výrobce a distributory potravin, řezníky, zelináře, apod.

Tudíž rozdělení českého pohostinství které vám předkládám je jen jakési neoficiální strukturální rozdělení.

SPOLEČNÉ (komerční) STRAVOVÁNÍ:

A. STRAVOVÁNÍ VEŘEJNÉ
B. STRAVOVÁNÍ ÚSTAVNÍ (INSTITUCIONÁLNÍ)

A. STRAVOVÁNÍ VEŘEJNÉ ZAHRNUJE ZEJMÉNA:

a) restaurační stravování (komerční): otevřené, přístupné všem návštěvníkům
b) závodní (podnikové) stravování
c) školní stravování: dětské jesle, školní jídelny, menzy, internáty

Veřejné stravování je někdy označováno jako komerční nebo otevřené, protože je "otevřené" široké veřejnosti. V těchto "otevřených" provozech jsou jídla, nápoje a služby poskytovány za platbu za hotové, kreditní nebo debitní kartou, případně dohodnutým úvěrem.

Sortiment a ceny jídel a nápojů jsou hostu předkládány nějakou formou jídelního nebo nápojového lístku. Forma a provedení těchto lístků zpravidla odpovídá charakteru a typu daného podniku.

Členění závodů a středisek veřejného stravování

a) závody se základní funkcí stravování
b) střediska společenská a zábavní
c) doplňkového stravování a občerstvení (včetně ostatních služeb)

a) Závody nebo střediska se základní funkcí stravovací

Tyto závody mohou být dále rozděleny na střediska s plnou obsluhou a bez obsluhy, avšak tyto typy se velice prolínají a tudíž pro potřeby těchto stránek to nebylo bráno v úvahu.

Bistra
Bufety
Dietní a vegetariánské jídelny
Etnické restaurace
Gril-bary, Snack-bary
Hostince a hospody
Katering
Koliba, salaš
Motorest
Restaurace
Stravování v autokarech
Stravování v letadlech
Stravování ve vlacích
Tematické restaurace
Terasy, předzahrádky
Výletní a rekreační lodě
Zahradní restaurace

Střediska společenská a zábavní
Tyto závody se liší hlavně interiérem, způsobem obsluhy a poskytovaných služeb.

Disko
Hostince
Kabarety (varieté)
Kasina
Kavárny
Pivnice
Vinárny

Doplňkové stravování, rychlé občerstvení

Convenient Stores
Jídelní emporia
Kiosky, stánky, vozíky
Prodej polotovarů
Prodej přes ulici
Prodejní automaty
Rychlé občerstvení
Stánky a kiosky

C. STRAVOVÁNÍ INSTITUCIONÁLNÍ

Ústavní nebo institucionální stravování je také označováno jako stravování uzavřené. Uzavřené v tom smyslu, že jídlo, nápoje a služby jsou poskytovány příslušníkům různých institucí po předběžném zaplacení, na úvěr, nebo případně na základě dotace. V minulosti to bylo například tzv. závodní nebo lázeňské stravování, nebo kterékoliv stravování hrazené státem. Dnes, až na nějaké výjimky, toto stravování tak docela ?uzavřené? není. Nemocnice například, poskytuji jídla a nápoje i za hotové, zrovna tak třeba i menzy nebo soukromé domovy pro přestárlé apod. a jsou přístupné každému kdo si za jejich služby zaplatí.

Sortiment a ceny nabízených jídel jsou předkládány nějakou formou jídelního nebo nápojového lístku který se vyznačuje jednoduchou úpravou.

Stravování ústavní (institucionální) zahrnuje:

Armádní stravování
Dětské jesle
Domovy pro přestárlé
Lázeňské stravování
Menzy
Nápravná zařízení
Nemocniční stravování
Podnikové stravování
Privátní a zájmové kluby
Školní jídelny a jesle, apod.
Závodní kuchyně

Já vím, že jsem Vám vážený Tomíku tímto asi moc nepomohl, protože Vás spíše zajímá co za Vaše peníze můžete očekávat v těch jednotlivých typech restauračních provozů.

Nedá se říci, že bych o tom nic nevěděl, ale kdybych to na těchto stránkách popisoval tak bych vlastně dělal práci všech těch organizací o kterých jsem se zmínil výše a do toho se mi nějak nechce.

Nicméně pokud budete mít nějakou specifickou otázku týkající se toho co můžete v některém tom pohostinském provoze za své peníze očekávat, tak neváhejte ji zde položit.


Vrátit se na předchozí stránku

Koncept Steakgrill

Stránky první restaurace konceptu Steakgrill:


Steakgrill

s.jpg, 748B Koncept Steakgrill©

facebook

Počet návštěv

3160454
© 2007 - 2018, http://www.hostovka.cz