Hostovka - pomyslná univerzita pro hosty

Hostovka - pomyslná univerzita pro hosty

Nejlepší host je sofistikovaný host a tím se stanete studiem hostovky

Gastronomické skupiny na českých lístcích
Autor: Michael Klíma | 10.11.2005 | Jídla a jídelní lístky

O názvech jídel jsme si v této sekci již něco řekli, ale o čem by studenti Hostovky něco měli vědět jsou GASTRONOMICKÉ SKPINY.

Nemám ale na mysli gastronomické skupiny do kterých se jídla dělí tak aby v nich byl nějaký přehled, mám na mysli gastronomické skupiny se kterými se setkávají hosté na jídelních lístcích.

Dal jsem si s tím práci a sepsal jsem gastronomické skupiny se kterými se setkáváme na Českých a nejspíše i na Slovenských jídelních lístcích:

Bezmasá a zapékaná jídla

Bezmasá jídla

Bifteky

Co tak něco na zub

Dětské jídelní lístky

Drůbež

Hotová jídla (Hotovky)

Chlebové papačky

Jehněčí maso

Jídla na objednávku

Jídla pro celou rodinu

Kompoty

Masové směsi

Moučníky

Něco k zakousnutí

Něco pro štíhlou línii

Osvěžující saláty

Poháry, zmrzliny a moučníky

Pokrmy k pivu a k jiným mokům

Pokrmy na grilu

Polévky

Předkrmy

Přílohy

Rybí speciality

Ryby

Saláty

Slovanská kuchyně

Speciality

Speciality na grilu

Speciality naší kuchyně

Speciality z bramborového těsta

Speciality z hovězí svíčkové

Steaky

Studená jídla

Studené předkrmy

Sýry

Teplé nápoje

Teplé omáčky

Teplé předkrmy

Těstoviny

Vepřové maso

Vepřové speciality

Já jsem ty skupiny neočísloval, ale nemusíte je počítat, je jich 47.

Toto je jen seznam sestavený z jídelních lístků jen několika málo restaurací a nemusím vám tudíž říkat že, těch skupin je na českých a slovenských jídelních lístcích daleko více.

Jedno ale musím říci, že na jednom lístku je všechny nenajdete ale je jich na těch našich jídelních lístcích více než dost a tak vidíte, jak je to všechno nesmyslné.

Také je nutno říci, že ten seznam je v abecedním pořádku a že na jídelních lístcích jsou ty skupiny v jiném pořadí.

Počet jídel v jednotlivých skupinách také není stejný. V Některé skupině jsou někdy jen dvě jídla, takže se člověk divý, že ta jídla mají vlastní skupinu, ale na druhé straně v některé skupině je jich 15 i více.

 

Tím se ale dostávám k hlavnímu důvodu pro který vám tento příspěvek píši.

Jako studenti Hostovky musíte totiž být bdělí a ostražití.

Když v nějaké restauraci mají například 50-60 míst a navíc ta restaurace je poloprázdná a na jídelním lístku vidíte 10 hotovek, tak si musíte nutně položit otázku, kolik porcí od každé té hotovky asi uvařili. Kdyby uvařili jen pět porcí tak by to bylo více než je potřeba.

To ale platí i o těch jídel na objednávku. Tam zase když vidíte že jich mají také deset, tak je vám hned jasné že pokud je vás 6 nebo více si musíte všichni objednat jedno a samé jídlo protože kdybyste si objednal každý něco jiného, tak byste se vaši objednávky nikdy nedočkali.

Také když mají na lístku více než tři polévky, z nichž dvě jsou třeba již při otevření přeškrtnuté, tak vidíte, že něco v té restauraci nehraje. No a když navíc z té obrovské nabídky jídel jsou některá také již přeškrtnutá, tak byste se měli sebrat a jít někam jinam.

No, a teď jako obyčejně mi někdo napíše, že urážímm české kuchaře, ale " Who cares!",já jim prostě nedám pokoj dokud se nepolepší.

 


Vrátit se na předchozí stránku

Vyhledávání



Koncept Steakgrill

Stránky první restaurace konceptu Steakgrill:


Steakgrill

s.jpg, 748B Koncept Steakgrill©

facebook

Počet návštěv

2807125
© 2007 - 2017, http://www.hostovka.cz