Marie-Antoine Carême
Carême byl nejenom vynikající kuchař, ale také to byl nejspíše první stylista jídla na světě. Pod svá díla se podepisoval jako Antoine Carême, ale jeho plné jméno bylo Marie-Antoine Carême. Narodil se 8. června 1784 v Paříži.
Tento umělec, spisovatel, nesmírně nadaný kuchař a jeden z největších inovátorů kuchyně uvedl francouzskou gastronomii do devatenáctého století a získal francouzskému kuchařskému umění prvenství po celé Evropě.
Byl to právě Carême kdo zavedl systém do tehdejší francouzské kuchyně, popsaný v jeho knize L'Art de la Cuisine Française. Zavedl do kuchyní hygienu a kuchaře pozvedl z otroctví na stupeň umělců.
Carêmův otec, který zplodil dvacet pět dětí, se je musel snažit dostat z domu co nejrychleji. Marie-Antoine nebyl výjimkou, a tak byl ve věku osmi let vyhoštěn z domova. Musel pracovat jako pomocník v kuchyni a umývač nádobí. Nicméně tento někdejší umývač nádobí později připravoval jídla pro mnoho korunovaných evropských hlav.
Carêmův první zaměstnavatel byl slavný cukrář Bailly, pro kterého Carême vytvořil velké v té době v celé Paříži populární cukrářské kreace zvané pièces montées.
Carêmovy umělecké výtvory byly dělány z různých těst, konzervovaného ovoce, krémů, a šerbetů. Během práce pro Baillyho se naučil číst a dá se říci, že četl vše, co se mu dostalo do ruky.
Carême byl pro mě již od útlého mládí modelem v tom smyslu, že podobně jako já nesouhlasil se vším, co četl. Rozhodl se, že jednoho dne napíše knihu popisující francouzskou kuchyni podle jeho vlastních představ. Někteří lidé věří, že jako velkému egoistovi se mu to podařilo díky darům od Boha, ale já jsem přesvědčen, že to bylo díky jeho neskonalé houževnatosti a snaze o perfektnost.
Carême byl první, kdo omezil dosud obrovská menu pouze na polévku, pečeni se zeleninou, pošírovanou rybu, pečenou drůbež, salát, zákusky a dezert. Carême byl také první, kdo začal zjednodušování jídelních lístků, ale byl to jeho velký obdivovatel [Escoffier][escoffier_auguste], kdo koncem devatenáctého století přivedl tyto zkrácené jídelní lístky do praxe.
Carêmovo jméno žije v knihách, které napsal, a v mimořádných jídlech, která vytvořil. Je uznáván jako největší kuchař všech dob a zároveň je znám také jako jeden z nejvznětlivějších. Ale když byli králové, princové a věhlasní státníci ochotni bojovat za to, aby si Carêma ve své kuchyni udrželi, tak komu záleželo na jeho vznětlivosti. Když umíral, tak se údajně posadil na posteli a zakřičel: „Zamíchejte s tím kastrolem!“
- Líbil se Vám tento článek?
Příbuzné články
- 9. dubna 2009
- kdo-kdy-kde
- Food Cost
- To co blábolí o food cost ve svém pořadu Ano šéfe náš samozvaný nejvyšší kuchař Zdeňek Pohlreich tomu nevěřte. Musíte si o tom něco přečíst, abyste viděli že jsou to všechno nesmysle. Pokud si to řekneme velice zjednodušeně a laicky, tak Food cost je anglický výraz pro náklady na výrobu jídel které jsou vyjádřeny v procentech v poměru k jejich prodejní ceně.
- Food Cost , /food_cost
- 29. června 2008
- kdo-kdy-kde
- Ganymed
- V řecké mytologii Ganymed byl velice pohledný mladík z Troje, kterého Zeus přivedl na Olymp k obsluze bohů.
- Ganymed , /ganymed
- 26. července 2005
- kdo-kdy-kde
- François Pierre de La Varenne
- V době panování krále Ludvíka XIV, byla ve Francii vydána nesmírně důležitá kuchařská kniha La Cuisinier françois, kterou napsal La Varenne. Svou kuchařskou kariéru začal v kuchyni baronky de Bar, sestry Jindřicha IV a později pracoval pro hraběte d?Uxelles, francouzského maršála který byl známý vybraným stolem.
- François Pierre de La Varenne , /francois_pierre
- 4. listopadu 2005
- kdo-kdy-kdepřípadová studie
- Příběh hoteliéra Ellswortha M. Statlera
- Ellsworth Statler je mnohými považován za největšího hoteliéra všech dob. Ze 13letého hotelového poslíčka se bez jakéhokoliv základního natožpak odborného vzdělání stal osobností amerického hotelového průmyslu a multimilionářem.
- Příběh hoteliéra Ellswortha M. Statlera , /ellsworth_statler
- 20. července 2005
- kdo-kdy-kdehotel
- Architekt Alois Krofta
- Pražský architekt Alois Krofta si ve třicátých letech otevřel hotel Alcron. Název hotelu byl odvozen ze zkratky jeho jména. Jako šéfkuchaře si najal Floriána Zimmermanna, který měl mezinárodní zkušenosti.
- Architekt Alois Krofta , /alois_krofta
- 18. listopadu 2005
- kdo-kdy-kdekořeníhistorka
- Historka o novém koření
- K novému koření, lépe řečeno k jeho anglickému jménu allspice se váže jedna zábavná příhoda. Ta se stala u hotelu Marriott v Chicagu na letišti.
- Historka o novém koření , /nove_koreni
- Zobrazit články podle štítku
- Amerika Česká republika co-kdy-kde etika etnické kuchyně Francie gastronomie historka hygiena a sanitace jídla a jídelní lístky kdo-kdy-kde koho se to týká konzulting kuchyňské techniky nápoje o čem se mluví o čem se nemluví omáčka pohostinství polévky případová studie recept restaurace a servis ubytování zbožíznalství životopis
Nová elektronická kniha
Chystáme se vydat e-book se články tohoto webu. Získáte tím všechny články autora do své oblíbené čtečky. Koupí e-booku navíc podpoříte další rozvoj tohoto webu.
- E-book pro všechny druhy čteček plus formát PDF.
- Automatické aktualizace a přidávání nových článků!
- Zajímá Vás e-book?