Univerzita pro hosty restaurací
Snahou Hostovky je zvýšit uvědomění našich hostů v tom, co jim patří a jak by se měli v restauraci chovat, aby se nedostávali do trapných situací. Takto vzdělaní hosté si u zaměstnanců v pohostinství získají daleko větší respekt.
Seznam článků iFrancie
- 26. prosince 2009
- igastronomieiFrancie
- Konzervace potravin konfitováním
- Confit je francouzský odborný kulinářský výraz pro označení potravin, které byly ponořeny do nějaké hmoty jednak pro chuť, ale i a za účelem konzervace. Takto upravená potravina může být uskladněná po několik týdnů v chladu.
- Konzervace potravin konfitováním , /konfitovani
- 24. prosince 2009
- io čem se mluvíiFrancie
- Úpadek tradičních francouzských restaurací
- Jak jsem se dočetl na internetu, tak jen za první tři měsíce v r. 2009 zbankrotovalo ve Francii asi 3.000 restaurací, kaváren a barů. Počet francouzských restaurací, které zbankrotovaly, stoupl ve srovnání s loňskem o 25 % a počet kaváren, které byly nuceny zavřít, stoupl o 56 %.
- Úpadek tradičních francouzských restaurací , /francouzske_restaurace
- 20. dubna 2009
- ico-kdy-kdeiFrancie
- Ohřevná vana bain-marie
- Bain-marie je francouzské označení pro zařízení používané nejen ve vědě a technice, ale i v kuchyni. Zařízení se v kuchyni používá pro udržování teploty potravin na požadované teplotě pod bodem varu.
- Ohřevná vana bain-marie , /bain_marie
- 19. dubna 2009
- irestaurace a servisiFrancie
- Šéfkuchařův stůl
- Šéfkuchařův stůl je anglicky nazýván jako chef‘s table. V některých restauracích a hotelech ve Francii bylo, a doufám že je ještě zvykem, že před zahájením provozu všichni kuchaři, společně s šéfkuchařem, zasednou ke stolu prostřenému bílým ubrusem a společně obědvají.
- Šéfkuchařův stůl , /chefs_table
- 3. května 2009
- iubytováníiFrancieihotel
- Hotelová funkce concierge
- Concierge je ve Francii vrátný nebo domovník. V hotelu je to ale osoba, která se stará o hostovo pohodlí, a která hostům vyřizuje vše spojené s jejich pobytem. V amerických hotelech byla funkce concierge až do sedmdesátých let zcela neznámá.
- Hotelová funkce concierge , /concierge
- 27. dubna 2008
- igastronomieiFrancieiAmerika
- Historie titulu garde manger
- Garde manger býval velice respektovaný titul. Garde je francouzský výraz, který znamená hlídat, a manger jsou jídla nebo potraviny. Jedním z nejslavnějších nositelů tohoto titulu byl Marie-Antoine Carême.
- Historie titulu garde manger , /garde_manger
- 11. srpna 2005
- igastronomieiFrancieiČeská republika
- Společenství gastronomů
- V českém odborném tisku jsem se teprve nedávno dozvěděl, že existuje české společenství gastronomů a francouzské společenství Chaîne des Rôtisseurs.
- Společenství gastronomů , /spolecenstvi_gastronomu
- 7. srpna 2005
- ikdo-kdy-kdeiFrancieiosobnost
- Marie-Antoine Carême
- Carême byl nejenom vynikající kuchař, ale také to byl nejspíše první stylista jídla na světě. Pod svá díla se podepisoval jako Antoine Carême, ale jeho plné jméno bylo Marie-Antoine Carême. Narodil se 8. června 1784 v Paříži.
- Marie-Antoine Carême , /careme
- 29. července 2005
- ikdo-kdy-kdeiFrancieiItálie
- Vliv Catherine de Medici na francouzskou kuchyni
- Základy západní gastronomie byly položeny již v době renesance. Sňatek čtrnáctileté Kateřiny Medicejské s budoucím francouzským králem Jindřichem II. byl příležitostí vlivu sofistikované italské kuchyně na kuchyni francouzskou.
- Vliv Catherine de Medici na francouzskou kuchyni , /catherine_de_medici
- 12. prosince 2005
- igastronomieiFrancieiAmerikairecept
- Flambování a jeho nevýhody
- Pokud víte, co děláte, tak se dá flambovat v zásadě cokoliv. Oblíbené jsou hořící špízy a meče. To ani nevyžaduje velké odborné znalosti a je to spíše líbivá show.
- Flambování a jeho nevýhody , /flambovani
- 5. dubna 2008
- igastronomieiAmerikaiFrancie
- Ambiance v gastronomii
- Ambiance je francouzské slovo, které podle slovníku znamená okolí a ovzduší. V americkém pohostinství slovo ambiance ale spíše znamená celkový dojem z prostředí, zařízení a hudby. Ambiance ale také zahrnuje teplotu, dobrý pocit z jídla a pití, servisu a dobré nálady, neboli celkové uspokojení.
- Ambiance v gastronomii , /ambiance
- 22. prosince 2006
- iomáčkaireceptiFrancie
- Omáčka demi-glace
- Demi-glace je hnědá omáčka připravená redukcí španělské omáčky, jejíž příprava od píky je dnes zcela neekonomická. Je běžně k dostání v prášku nebo jako pasta. Klasická demi-glace se vyznačuje hlavně tím, že její příprava je nepřestavitelně dlouhá. Takže mi vůbec nejde do hlavy, jak to ten Escoffier všechno stíhal.
- Omáčka demi-glace , /demi-glace
- 16. července 2006
- ietnické kuchyněigastronomieiFrancie
- Úskalí francouzské gastronomie
- Moje první zkušenost s Francií byla 18. května 1945, neboli hned po válce. Pracoval jsem tam v několika restauracích a hotelech. Z té doby vím, že čeští kuchaři a číšníci měli díky svým kolegům pracujícím ve Francii před válkou tu nejlepší pověst.
- Úskalí francouzské gastronomie , /francouzska_gastronomie
- 10. května 2009
- ijídla a jídelní lístkyibramboryiFrancieirecept
- Pařížské Anna brambory
- Anna brambory, francouzsky Pommes Anna, anglicky Anna potatoes, jsou podle mnohých údajně výtvor pana Dugléré, kuchaře ve známé restauraci Café Anglaise na ulici Lafitte v Paříži.
- Pařížské Anna brambory , /anna_brambory
- 11. srpna 2005
- ikdo-kdy-kdeigastronomieiFrancieihistorie
- Geniální hoteliér César Ritz
- César Ritz byl génius hotelového průmyslu. Moc dobře znal důležitost historie, zásad gastronomie a dobré organizace kuchyně.
- Geniální hoteliér César Ritz , /cesar_ritz
- 11. srpna 2005
- ikdo-kdy-kdeigastronomieiFrancieihistorie
- Georges Auguste Escoffier
- Escoffier (1847 až 1935) je král kuchařů a kuchař králů, který přišel na svět v ten pravý čas. Narodil se ve Villeneuve-Loubet, ve městě tak malém, že vůbec nebylo uváděno na mapách.
- Georges Auguste Escoffier , /auguste_escoffier
- 29. července 2005
- ijídla a jídelní lístkyibramboryiFrancieiAmerika
- Bramborové lupínky neboli chipsy
- Jako světová potravina jsou brambory na druhém místě hned za rýží. Upravují se asi mnoha různými způsoby. Jedna z nejpopulárnějších forem jsou brambory smažené ve formě hranolků nebo lupínků (chipsů).
- Bramborové lupínky neboli chipsy , /chipsy
- 7. května 2008
- igastronomieiČeská republikaiFrancieijídla a jídelní lístkyihistorka
- Výraz à la na českých lístcích
- Česká kuchyně se od nepaměti vzhlížela ve Francii, a proto není divu, že se na českých jídelních lístcích stále setkáváme s francouzskými výrazy. Při tvorbě názvů jídel je všechno povolené, co není vyloženě zakázané. Nicméně při tvorbě jídelních lístků (pokud se nejedná o francouzskou restauraci nebo francouzskou verzi lístku), se snažte níže uvedeným francouzským výrazům vyhnout.
- Výraz à la na českých lístcích , /a_la
- 4. srpna 2008
- igastronomieireceptiomáčkaiFrancie
- Sladkokyselá omáčka agrodolce
- Agrodolce je italský výraz pro sladkokyselé, se kterým se setkáte na mezinárodních jídelních lístcích. V italské kuchyni je agrodolce také sladkokyselá omáčka, která se podává k pečenému masu a ke grilovaným jídlům.
- Sladkokyselá omáčka agrodolce , /agrodolce
- 25. června 2008
- igastronomieireceptiškolaiFrancie
- Škola či řízek Cordon Bleu
- Cordon Bleu může mít několik významů. V Americe si pod názvem Cordon Bleu hned každý představí telecí řízek plněný šunkou a sýrem. Cordon Bleu je ale také jedna z nejpopulárnějších francouzských kuchařských škol.
- Škola či řízek Cordon Bleu , /cordon_bleu
- 11. srpna 2005
- igastronomieihistorieijídla a jídelní lístkyiFrancieiČeská republika
- Vše o gastronomii
- Gastronom je jakýsi puntičkářský výraz z počátku devatenáctého století, kterým se označovali experti v gastronomii. Praví znalci dobrého jídla se spokojí s názvem gurmán.
- Vše o gastronomii , /gastronomie
- 7. září 2006
- ijídla a jídelní lístkyisendvičiAmerikaiFrancieiČeská republikaichlebíčkyirecept
- Původ a typy sendvičů
- Jedním z posláních Hostovky je připravit své studenty na jídla, se kterými se setkají při cestách do zahraničí. O rychlém občerstvení jsem něco málo již napsal. Obávám se ale, že jsem zapomněl na něco, co je Čechům velmi blízké – na sendviče. Ty se totiž normálně za rychlé občerstvení nepovažují.
- Původ a typy sendvičů , /sendvice
- 10. května 2009
- irestaurace a servisigrilováníimasoiAmerikaiFrancie
- Barbecue
- Barbecue je vlastně grilování masa, které se potírá speciální omáčkou. Barbecue se dělí na suché brazilské barbecue a americké barbecue.
- Barbecue , /bbq
- 1. května 2008
- ijídla a jídelní lístkyipolévkyireceptiŠpaňelskoiFrancieiŘecko
- Studené polévky
- Studené polévky si z nějakého důvodu nikdy nezískaly nějakou velkou popularitu. Některé vám tu ale pro zajímavost uvedu.
- Studené polévky , /studene_polevky
- 20. listopadu 2006
- ijídla a jídelní lístkyipolévkyireceptirybyimořské plodyiFrancie
- Polévka bujabéza a její příprava
- Správný název polévky by měl být buillabaise (francouzsky). V Česku je ale tato polévka více známá pod názvem bujabéza.
- Polévka bujabéza a její příprava , /bujabeza
- 1. května 2008
- ijídla a jídelní lístkyipolévkyireceptiAmerikaiRuskoiČínaiJaponskoiMongolskoiFrancieiBulharsko
- Druhy polévek
- Téměř všechny etnické kuchyně mají skupinu jídel, která se dá nazvat jako polévky. Pokusím se zde zmínit alespoň několik nejpopulárnějších z nich předem se a omlouvám, jestli jsem některou opomenul.
- Druhy polévek , /druhy_polevek
- Zobrazit články podle štítku
- iAmerika iČeská republika ico-kdy-kde ietika ietnické kuchyně iFrancie igastronomie ihistorka ihygiena a sanitace ijídla a jídelní lístky ikdo-kdy-kde ikoho se to týká ikonzulting ikuchyňské techniky inápoje io čem se mluví io čem se nemluví iomáčka ipohostinství ipolévky ipřípadová studie irecept irestaurace a servis iubytování izbožíznalství iživotopis
FAQ
n/a
Nová elektronická kniha
Chystáme se vydat e-book se články tohoto webu. Získáte tím všechny články autora do své oblíbené čtečky. Koupí e-booku navíc podpoříte další rozvoj tohoto webu.
- iE-book pro všechny druhy čteček plus formát PDF.
- iAutomatické aktualizace a přidávání nových článků!
- iZajímá Vás e-book?