Hostovka - pomyslná univerzita pro hosty

Hostovka - pomyslná univerzita pro hosty

Nejlepší host je sofistikovaný host a tím se stanete studiem hostovky

Otázky a odpovědi

Zobrazení otázky a odpovědi


Otázka:

Můžete mi někdo napsat kdo to je Ali Baba.
Matouš

Odpověď:

Vážený Matouši,
Nikdo se Vám neozývá, a tak je to zase na mně. Já se ale obávám, že nemáte na mysli Ali Babu, pohádkového arabského taškáře kterého si jen matně pamatuji z dětských let.

obr1

Koho jako student Hostovky máte nejspíše na mysli je Henri Babinsky (1855-1931), jehož fotografii bohužel ale nemám.

Henri Babinský, lépe známý pod jeho přezviskem Ali-Bab nebyl kuchař a ani se nepovažoval za gastronoma.


Henri byl francouzský inženýr který při svých častých cestách po světě sbíral zajímavé recepty které v roce 1907 vydal pod názvem Gastronomy Pratique, neboli Praktická gastronomie.


obr2

V roce 1935 Maří Růžičková v nakladatelství Vesmír v Praze vydala její překlad Babinského knížky pod názvem Labužnická Kuchyně, která podle mě má ještě snes svoje praktické použití.

Já jsem se již několikrát zmínil o mé relativně velké sbírce mezinárodních kuchařských knížek která ve skutečnosti by mohla být o mnoho větší pokud bych sbíral všechny kuchařky nebo vše co bylo o gastronomii napsáno, ale já jsem se zaměřoval jen na knížky které mají praktické použití.


V úvodu k překladu M. Růžičkové se píše, že pokud jen 20 receptů z Babinksého knížky použijete tak její zakoupení nebyly vyhozené peníze a s tím musím souhlasit a dokonce se musím přizna, že když jsem v Americe začal budovat moji novou odbornou knihovnu tak mi nebylo lísto ivestovat třeba i 20 dolarů do knížky ve které byly alespoň 2 recepty keré jsmem mohl využít a zpeněžit.

Jedna moje známá v Chicagu, která měla velice malý byt, se držela zásady, že když některou "praktickou" kuchařku nepoužije alespoň jednou za dva roky, tak se ta knížka nedá již nazvat praktickou, takže ji vyhodí aby udělala místo nějaké jiné knížce.


Mně se to velice líbilo tudíž i já dnes pro nedostatek místa knížky vyhazuji a nechávám si jen ty "praktické", tudíž moje sbírka je teď jen "crème de la crème" kuchařských a odborných knížek a na čestném místě je knížka ALI-BAB, LABUŽNICKÁ KUCHYNĚ, ze které občas čerpám náměty.


Jelikož ale jsem stále ještě sběratel, tak ve své knihovně mám i extrémy a gastronomické slátaniny různých autorů, lépe řečeno opisovačů, nebo i takových vypravěčů jako byl například Edouard Pozerski zvaný Dr. Pomiane (1875-1964) který ve skutečnosti, jak sám přiznával nebyl ani doktor ani gastronom, natožpak kuchař, ale který jak se říká se uměl prodat, na čemž podle mě nebylo v jeho době nic špatného, ale vzhlížet se dnes v jeho knížkách je tak trochu naivní.


Mám ve své knihovně dokonce i takové slátaniny jako kuchařka Dobromili Magdaleny Rettihové a ve své knihově kterou jsem zanechal v 68 roce v Česku jsem dokonc měl knížku M.B. SVOBOOVÉ,která by dnes určitě měla nějakou hodnotu protože po tom fiasku s tou Rettihovou tu Svobodovou teď někteří rádoby "odborníci" vyhrabyli, což tedy je nehorázná chucpa.



Vrátit se na předchozí stránku

Koncept Steakgrill

Stránky první restaurace konceptu Steakgrill:


Steakgrill

s.jpg, 748B Koncept Steakgrill©

facebook

Počet návštěv

3160454
© 2007 - 2018, http://www.hostovka.cz