Hostovka - pomyslná univerzita pro hosty

Hostovka - pomyslná univerzita pro hosty

Nejlepší host je sofistikovaný host a tím se stanete studiem hostovky

Otázky a odpovědi

Zobrazení otázky a odpovědi


Otázka:

Vážený pane Klímo, zdá se, že o toho o gastronomii víte o něco více než všichni ti co se dnes vydávají za znalce jídla a tak bych Vás rád požádal kdybyste mi mohl doporučit některé dobré restaurace v České republice.

Děkuji Marek K.

Odpověď:

 

Jak si vybrat restauraci

 Francouzi říkají, že oni žijí proto, aby jedli, a ostatní lidé že jedí proto, aby žili. Ale nesmíte také věřit všemu co  vám Francouzi říkají a to můžete věřit, mně, protože já jsem tam žil a pracoval.

Ve Francii, tak jako i v mnoha jiných zemích na světě, je spousta lidí, kteří jedí jen proto, aby udrželi duši a tělo pohromadě. Jídlo ale není jen pro ukojení hladu, ale i pro uspokojení jiných potřeb kultivovaného člověka. K jídlu patří také kultura stolování a společenské vyžití, což může být nejlépe uspokojeno návštěvami restaurací a jiných pohostinských podniků.

Vybrat si restauraci v nějakém malém městě, kde každý zná každého, není tak velký problém. V takovém místě to jestli restaurace je dobrá nebo špatná se dlouho neutají. Ve velkém městě nebo v zahraničí může výběr restaurace být velikým problémem. Jedním dítětem socialistického pohostinství byly cenové skupiny, které výběr restaurace do jisté míry ulehčovaly a já na ně nedám dopustit, ale po sametové revoluci, kdy jsme zrušili všechno, co zavánělo socialismem, jsme ale s tou špinavou vodou vylili i to dítě.

Dnes, tudíž pokud nemáte někoho, kdo by vám poradil, čemuž se říká „word of mouth“, tak jste odkázáni na žluté stránky, na všechny ty nesčetné bedekry, na web stránky nebo v poslední době na televizi.

Všechny tyto zdroje uvádí restaurace, které si to zaplatí, jak v abecedním pořádku, tak i podle cen jídel a nápojů, případně podle typu nebo etnické orientace, a podle lokality. V některých těchto zdrojích, zřejmě jako tahák, najdete dokonce i fotografie majitele nebo ředitele, a případně fotografii šéfkuchaře (který tam možná již nepracuje), a v některých najdete i recepty jejich specialit spolu s fotografiemi.

Mám celou sbírku takových bedekrů z celého světa, ale začínám je vyhazovat. Za prvé ty restaurace, které si to mohou dovolit najdete dnes na všech web stránkách, a za druhé se nikde nedočtete, která z těchto restaurací je špatná a které byste se proto měli vyhnout a pokud ano, tak je to na základě subjektivního posudku pisatele, rádoby kritika, který toho mnohdy o gastronomii a pohostinství moc neví.

Nakonec tudíž  restaurace  které vás uspokojí si musíte vybrat sami, ale věřte mi, že to je velice draze vykoupená zkušenost.

Těžko se dá spočítat, kolik jsem za 60 let praxe v pohostinství snědl dobrých nebo špatných jídel a kolik jsem vypil dobrých či špatných nápojů při zaměstnání, nemluvě o jídlech a nápojích které jsem zkonzumoval „za své“.

Je notoricky známo, že číšníci, a obzvláště kuchaři, nejsou nikterak častými hosty restaurací tudíž hodnocení jídla a pití z pohledu hosta od nich očekávat nemůžete. Já si o sobě ale myslím, že jsem výjimka, protože z profesionálního zájmu jsem od doby mého učení „vymetal“ všechny možné restaurace, kavárny, vinárny, bary, krčmy  a pjzly po celém světě, takže již v útlém mládí jsem se stal sofistikovaným hostem, ale musím se přiznat, že při těch kvantech vína, které jsem za můj život vypil, se nepovažuji za znalce vína  či piva a nakonec nejsem ani znalcem všech těch koňaků u které mám tak rád.

To samé platí o jídle. Je velice málo populárních  jídel mezinárodních  kuchyní které bych neochutnal, ale moje odbornost znalce je limitována na to, že rozeznám jen co je dobré a co je špatné, lépe řečeno co mi chutná a co ne a to jak u pití, tak i u jídla.

No, a o mé zkušenosti, pokud se na to zeptáte, se s vámi mohu podělit a mohu vám také říci proč některá jídla a nápoje konzumovat a jak, ale to abych po jedné návštěvě nějakou restaurace doporučil, tak jak to dělají někteří dnešní rádoby odborníci, kterým já říkám šarlatáni, se ode mě nedočkáte.

Mike

 

 

 


Vrátit se na předchozí stránku

Koncept Steakgrill

Stránky první restaurace konceptu Steakgrill:


Steakgrill

s.jpg, 748B Koncept Steakgrill©

facebook

Počet návštěv

3160453
© 2007 - 2018, http://www.hostovka.cz