Hostovka - pomyslná univerzita pro hosty

Hostovka - pomyslná univerzita pro hosty

Nejlepší host je sofistikovaný host a tím se stanete studiem hostovky

SMAŽENÍ
Autor: Michael Klíma | 30.10.2005 | Kuchyňské techniky

Jedna z důležitých kuchyňských technik je smažení, které spadá mezi techniky přípravy jídel na tuku nebo v tuku.

Tato technika je popsána v milionu kuchařských knih a vyučuje se na všech odborných školách a proto vám ji tady popisovat nebudu, ale pokud se týká jídelních lístků, tak na těch je hodně o tom smažení zanedbáno.

Napsat na lístek jen, že některý pokrm je smažený, totiž nestačí.

Smažený, anglicky fried, francouzsky frit, italsky fritto, španělsky a portugalsky fresco, jak vidíte se velmi podobá, ale zrovna tak se podobají hodinky a holinky. Rozdíl je v němčině kde smažený je gebraten, a v srbštině, kde smažený je pržen.

 

Ono ale záleží jestli ten pokrm byl smažený jen na malé vrstvě tuku jako jsou například smažená vejce, nebo smaženice, nebo jestli byl smažený v hlubokém tuku (deep fried), nebo na pánvi (pan-fried), nebo ve fritéze, protože někteří lidé ten tuk nemají moc rádi.

Ale ono také záleží jestli ta potravina je obalena jen moukou, trojbalem, nebo zda byla namočena v těstíčku. Potraviny obalené trojblem (braded) jako například řízky se dají smažit dokonce i v konvektomatu a nebo jenom v troubě, ale já to nemám moc rád. Výjimku tvoří obalovaná kuřata nebo ryby, ale v angličtině se v tom případě neříká že tyto potraviny byly fried, ale baked, což jsme si již vysvětlili když jsme hovořili o grilování.

Tudíž teď jako studenti Hostovky víte, že pokud to smažení na jídelním lístku není přesně specifikováno, že byste se na to měli zeptat a doufat, že to ten obsluhující ví.


Vrátit se na předchozí stránku

Koncept Steakgrill

Stránky první restaurace konceptu Steakgrill:


Steakgrill

s.jpg, 748B Koncept Steakgrill©

facebook

Počet návštěv

3160453
© 2007 - 2018, http://www.hostovka.cz